Primi yetmeyenlere piyango vurdu! 3600 gün ile emekli olacaklar!

Emekli olmak için koşulların tamamlanmasını bekleyen bazı sigortalılar için SGK’dan iyi haber geldi. SGK 3600 gün primi olanlar için emeklilik başvurularını kabul ediyor.
Primi yetmeyenlere piyango vurdu! 3600 gün ile emekli olacaklar!

Emekli olmak için uzun yıllar çalışan ama buna karşın koşulları sağlayamayanlar öok ciddi bir sıkıntı içerisinde kalıyorlar. Yaşlılık dönemlerinde çalışmak zorunda kalmak istemeyenler bir şekilde emekli olmanın fırsatını kolluyorlar. Ancak koşulların sağlanmaması durumunda kişilerin emekli olmalarına imkan sağlanmıyor. Bazı istisnai uygulamalar ise sistemin dışında kalıyor. Prim gün sayısı eksik olanlar için bir istisna uygulaması yapılıyor.

3600 GÜN İLE EMEKLİLİK NEDİR?

3600 prim günü olanlar için SGK emeklilik imkanı sağlıyor. İlk bakışta SGK’nın böyle bir imkan veriyor olması şaşırtıcı bulunuyor. Ancak bunun SGK mevzuatında mantıklı bir açıklaması bulunuyor.

Belirli bir yaşa gelmiş olan sigortalılar çalışsalar dahi emeklilik yaşları geldiğinde emeklilik hakkı elde edemiyorlar. Bu kişilere SGK emekli olma imkanını kısmi emeklilik ile sağlıyor. 3600 prim günü ile emekli olmak da bu kısmi emeklilik kapsamında yer alıyor.

Prim gün sayısı 3600 olan sigortalılara bazı yan koşullarla emekli olma imkanı veriliyor. Öncelikle bu kişilerin SSK kapsamında olmaları gerekiyor. Bunun yanında yine bu sigortalıların EYT kapsamında yer almaları gerekiyor. Son olarak ise kadınlarda 58, erkeklerde de 60 yaş şartının tamamlanması şartı aranıyor. Tüm bunlar karşılandığında kısmi emeklilik kapsamında sigortalılara emekli olma hakkı veriliyor.

4500 VE 5400 GÜN OLARAK DA UYGULANIYOR!

SGK’nın kısmi emeklilik imkanı sadece EYT kapsamındaki SSK’lılara verilen bir imkan değil. Çalışanlar EYT kapsamında olmasalar da bu imkandan yararlanabiliyorlar. Bu uygulamada kısmi emeklilik prim şartında değişiklikler oluyor. EYT’li olmayan SSK’lılar 4500 gün ile emeklilik hakkı elde edebiliyorlar. Bağkur’lular için ise 5400 prim şartı uygulanıyor. Bunların yanında diğer koşulların da tamamlanması isteniyor. Yaş şartı sağlanmadan ise asla kısmi emeklilik uygulaması yapılmıyor.

Kısmi emeklilik uygulaması SGK'nın mevzuatında yer almaktadır. Prim koşulunu bu imkana rağmen yine de tamamlayamayacak olanlar ise bu imkandan doğal olarak yararlanamıyorlar. Bu sigortalıların emekli olma şansları yaşlarından dolayı kalmayacağı için ödemiş oldukları toplam primlerin bir kısmını toplu para şeklinde SGK'dan iade alabiliyorlar.