Resmi veri açıklandı! Emeklilerin Ocak 2025 maaş zammı!

Emeklilerin maaşlarına Ocak 2025 döneminde ne kadar maaş zammı yapılacağına dair önemli bir resmi veri açıklandı. Emekli maaşlarına yüzde kaç zam yapılacak?
Resmi veri açıklandı! Emeklilerin Ocak 2025 maaş zammı!

Türkiye’de emekli maaş zamları yaklaşık 16 milyon kişiyi direkt olarak etkiliyor. Emeklilere Temmuz 2024 döneminde maaş zammı verildi ama bu insanları tatmin etmedi. Emekli maaş zammı için gözler ise şimdi Ocak 2025 dönemine çevrildi. Emekliler yeni maaş zamlarını 2025’in yılbaşında alacaklar. Bu maaş zammının yüzde kaç olacağına dair SSK ve Bağkur emeklilerinde büyük bir merak yaşanmaya başlandı.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI HESAPLAMA SİSTEMİ

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına yapılacak olan zammın ne kadar olacağına ilişkin hesaplama formülü merak uyandırıyor. SGK tarafından uygulanan bu hesaplama formülü oldukça basit bir sisteme sahip. Emekli maaşları sadece enflasyon farkı kadar artış ile zamlanıyor. Dönem dönem refah payı artışı yapılsa da bunun yasal bir zorunluluğu bulunmuyor ve asıl sistem maaşlara son 6 aylık enflasyonun Ocak ve Temmuz aylarında zam olarak uygulanması şeklinde oluyor. Dolayısıyla 2024 yılının son 6 aylık TÜFE verisi Ocak 2025’te emekli maaş zammı olacak.

MERKEZ BANKASI’NDAN RESMİ VERİ!

Emeklilerin maaşlarına yapılacak olan zammın hesaplanabilmesi için enflasyon rakamlarının belli olması gerekiyor. Bugünden bu rakamların elde edilebilmesi teknik olarak mümkün değil. Ancak çeşitli veriler burada kulanılabiliyor. Merkez Bankası’nın 2024 yılının 3. Enflasyon Raporu’nda yer alan enflasyon beklentisi üzerinden emekli maaş zammı hesaplaması yapılabiliyor. Merkez Bankası’nın resmi verisine göre 2024 yıl sonu enflasyonu yüzde 38 olarak tahmin edildi. Bu beklenti üzerinden de emekli maaş zammı hesaplaması yapıldı.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLUR?

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine göre 2024 yıl sonunda yüzde 38 oranında enflasyon gerçekleşecek. Emeklilere Temmuz 2024 döneminde enflasyon farkı olarak uygulanan maaş zammı ise yüzde 24,73 olmuştu. Bu oranın yıllık enflasyondan düşülmesi ile 2024 yılının son 6 ayında beklenen TÜFE oranı ortaya çıkıyor. Bu oran da emekli maaş zammı olacak. Hesaplamaya göre Ocak 2025 döneminde emekli maaşlarına yüzde 13,27 oranında zam yapılacak. Bu zam hesaplaması Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininin doğru çıkması durumunda geçerli olacak. Eğer enflasyon bu tahmini aşarsa emekli maaş zammı hesaplamasının yeniden yapılması gerekecek.