SGK 45 meslek açıkladı, mutlaka kontrol edin! Mesleğiniz listedeyse 5 yıl erken emekli olacaksınız!
Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi üzerinden en çok oynanan sistemlerden birisi olarak biliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden mevzuata göre yapılan düzenlemelerle çalışanların emekli olmaları oldukça zorlaştırıldı. Bundan dolayı 8 Eylül 1999’da yapılan yasal değişiklik bir EYT sorunu ortaya çıkardı. EYT ile alakalı olarak yılların biriken sorunu çözüm beklerken SGK emeklilik yaşında avantaj sağlayan 45 mesleği açıkladı.
EMEKLİLİK YAŞI DÜŞEN MESLEKLER
SGK belirli koşulların sağlanması durumunda bazı mesleklerde çalışanların emeklilik yaşlarında indirim yapıldığını açıkladı. Bu mesleklerde çalışanlara SGK tarafından yıpranma primi veriliyor. Yıllar boyunca toplanan bu yıpranma primleri de toplan prim gün sayısına ekleniyor. Hem çalışanın prim gün sayısı artıyor hem de emeklilik yaşı düşüyor. mesleklere 90 gün ve 180 gün yıpranma hakkı veriliyor. Bu miktar meslekten mesleğe değişiyor.
SGK’nın erken emeklilik hakkı tanıdığı meslekler Madencilik ve yeraltı işleri, Cıva üretimi işleri, Demir ve Çelik fabrikaları, Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Radyoaktif işler, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet-Polis-Mit çalışanları, Ceza infaz kurumlarında çalışanlar, Basın ve gazetecilik işleri, TRT’de haber hizmetinde çalışanlar, TBMM yasama organı üyeleri, Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar, Kurşun ve arsenik işleri, Su altında çalışmayı gerektiren işler, Alüminyüm fabrikaları, Döküm fabrikaları, Çimento fabrikaları, Cam fabrika ve atölyeleri Kok fabrikaları Termik santraller, İtfaiye ve yangın söndürme işleri, İhtiyat pilotları, Diş tabibi, Eczacı, Tabip, Hemşire, Ebe, Hastabakıcı hemşireler, Toplum sağlığı teknisyeni şeklinde açıklandı.
MEMURLARDA YIPRANMA PAYI HESAPLAMA!
Memurların yıpranma payı hesaplamaları farklı kurallarla yapılıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce hizmette bulunmuş bir memurun tüm yıpranma payı emeklilik sürelerinden düşürülüyor. Ayrıca bu tarihten önce çalışmaya başlayanların yıpranma payının yarısı da emeklilik yaşından düşülüyor. 6 yıllık bir yıpranma payı olan memur 3 yıl erken emekli olabiliyor.
SSK’LILARIN YIPRANMA PAYI HESAPLAMASI!
SSK’lı çalışanlar için yıpranma payı hesaplaması meslekten mesleğe göre değişiyor. Öncelikle yıpranma payının hesaplanabilmesi için SSK’lıların en az 3600 prim günü şartını doldurmuş olmaları gerekiyor. Ardından ise SSK’lılara eklenen yıpranma payı sürelerinin yarısı emeklilik yaşlarından düşürülüyor.
5 YIL ERKEN EMEKLİLİK!
Yılda 90 gün yıpranma payı verilen mesleklerde çalışanlar 15 ay çalışmış sayılıyorlar. Yılda 180 gün yıpranma payı verilen mesleklerde ise o yıl 18 ay çalışılmış gibi prim sürelerine ekleniyor. 20 yıl çalışma yapılması durumunda 180 gün yıpranma payı olanlara 3600 gün ek olarak prim süresi veriliyor. Buna karşın emeklilik yaşlarında da 1800 gün düşüş oluyor. 60 yaşında emekli olması gereken çalışan bu sistemde yaklaşık 5 yıl erken emekli olma hakkı elde ederek 55 yaşında emekli olabiliyorlar.