SGK bunu yapanların emekli maaşlarını kesip faiziyle geri istiyor!
Türkiye'de emeklilik sisteminin çatı kuruluşu olan SGK son dönemlerde emekli maaşlarına dair denetimleri arttırdı. Emekli maaşı hakkı elde edenlerin bunu yaparken herhangi bir usulsüzlük yapıp yapmadıkları hakkında denetleme yapılıyor. Yapılan denetlemelerde herhangi bir usulsüzlük tespitinin yapılmasının bedeli ise o kişi için oldukça ağır oluyor.
SGK SAHTE SİGORTALARI TAKİBE ALDI!
SGK tarafından yapılan denetimlerin en çok yoğunlaştığı alan sahte sigortalara yönelik oldu. Paravan şirketler kurup o şirketler üzerinden sigortalı gösterilenler hakkında detaylı araştırma yapılıyor. Ayrıca bir iş yerinde çalışıyor gözükmesine rağmen çalışmadığı tespit edilenler hakkında da işlem yapılıyor. Bu tespitlerin yapılması durumunda emeklilik hakkı kazananlar hakkında cezai yaptırımlar devreye giriyor.
BOŞANIP MAAŞA BAĞLANANLARA RADAR KURULDU!
SGK'nın emekli maaşı denetimlerine sahte boşanmalar da takılıyor. Anne veya babasından emekli maaşı alma hakkı kazanan bazı kadınların eşlerinden resmi olarak boşanmaları suretiyle emekli maaşına bağlanmaları da kasti usulsüzlük olarak geçiyor. SGK mevzuatında bu şekilde dul ve yetim aylığı ya da ölüm aylığı alanlar hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanması yer alıyor. Bunun tespit edilmesi halinde fatura çok ağır olabiliyor. SGK müfettişlerinin bu konuda muhtarlardan yardım aldıkları ve sahte boşanmaların tespit edilerek işlem yapıldığı belirtildi.
MAAŞLAR KESİLİYOR!
Herhangi bir usulsüzlük tespit edilmesi durumunda bu usulsüzlüğü yapanlara uygulanacak yaptırım en şiddetli şekilde devreye sokuluyor. Mevzuata göre böyle bir tespit yapılması halinde ilk yapılan ödenen emekli maaşının kesilmesi oluyor. Bu kişiler emekli maaşlarını daha alamıyorlar. Ancak yaptırım onunla da bitmiyor.
SGK usulsüz bir şekilde emekli maaşı alanlara yönelik zarar tanzimi yollarını da uygulamaya sokuyor. Usulsüz bir şekilde ne kadar maaş ödemesi yapılmışsa o kişiden bu para faizi ile beraber isteniyor. Üstelik herhangi bir pazarlık, taksit imkanı da sağlanmıyor. Hesaplama yapılarak ilgili vatandaşa ödeme yapmasına dair tebligat gönderiliyor. Verilen sürede ödeme yapılmaması halinde ise icra işlemi başlatıyor ve ödenen emekli maaşları icra eliyle vatandaşlardan faiziyle beraber tahsil ediliyor. Bu durumda vatandaşlar bir de icra masraflarını karşılamak zorunda kalıyorlar.
SGK'nın bütçesinde EYT'den dolayı bir maliyet artışı meydana gelecek. Bu denetimlerle usulsüz ödenen emekli maaşlarının sayısının en düşük seviyeye çekilmesi planlanıyor.