SGK harekete geçti, denetimler başladı! Emekli maaşları kesiliyor, faiziyle geri isteniyor!

SGK tarafından sahte sigortalılığa yönelik denetimler arttırıldı. Çalışmadığı halde kendisini çalışıyormuş gibi gösterenlere ceza yağdırıyorlar. Bu şekilde emekli olunsa dahi tespit halinde bedeli çok ağır oluyor.
SGK harekete geçti, denetimler başladı! Emekli maaşları kesiliyor, faiziyle geri isteniyor!

Türkiye’de emeklilik sisteminin üst kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) son günlerde oldukça yoğun bir mesai içerisinde bulunuyor. Bir yandan EYT ile alakalı olarak emeklilik başvuruları alınıp işlemler yapılırken bir yandan da usulsüzlüklere dair denetimler gerçekleştiriliyor. Yasal olmayan yollarla kendilerine emeklilik yolunu açanlar tek tek tespit edilip cezaları kesiliyor. EYT’lilerin de emekli olarak sisteme girecek olması SGK’nın mali yükünü arttıracak. Bunun için de usulsüzlüklere her zamankinden çok daha fazla özen gösterilmeye başlandı.

BAĞKUR’DAN SSK’YA GEÇİŞTE DİKKAT!

Bağkur üzerinden prim yatıran vatandaşlar SSK’ya geçiş yaparak daha kolay şartlarda kendilerine emeklilik kapısını aralamak istiyorlar. Ancak bunu yaparken bazı vatandaşlar usulsüz olan bir yola sapabiliyorlar. Normal yollarla yani çalışarak SSK primi ödeyerek BAĞKUR üzerinden SSK’ya geçiş mümkün. Bu yolun tercih edilmesi mevzuata tamamen uygun oluyor. Ancak BAĞKUR kapsamında bulunurken kendilerini bir başka iş yerinde çalışıyormuş gibi gösterip SSK primlerini yatıranların bu işlemleri kanunen uygun değil. Bunun tespiti durumunda ise ağır bedeli olabiliyor. Üstelik üzerinden yıllar bile geçse tespiti anında yüklü cezalar çıkabiliyor. İsteğe bağlı sigortalı olarak dışarıdan prim yatırmak bu kapsamda bulunmuyor.

CEZASI VAR!

Herhangi bir işte çalışmadığı halde kişinin sigortalı gösterilmesi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda idari yaptırımlar gerektiriyor. Bununla da kalınmıyor ve bu ihlalin Türk Ceza Kanununda da cezası bulunuyor. SGK denetimlerinde bu durumun tespit edilmesi durumunda vatandaşlar çeşitli yaptırımlarla karşılaşabiliyorlar.

TESPİT ETMEK ZOR DEĞİL!

SGK tarafından sahte sigortalılara yönelik özel uygulamalar yapılıyor. 2016 yılında Sahte İşyeri ve Sahte Sigortalılık Tespit Projesi başlatılmıştı. Bu proje ile sahte sigortalılar özel uygulamalarla kısa sürelerde tespit edilebiliyor. 2022 yılında aynı proje kapsamında 711 sahte iş yeri ile 35.612 sahte sigortalının tespiti yapıldı. SGK denetmenleri ise 2022’de 124.373 sahte sigortalının tespiti gerçekleştirildi.

BEDELİ AĞIR OLUYOR!

SGK’nın sahte sigortalıları tespit etmesi ile o kişiler için adeta ceza yağmuru başlıyor. Bu kişilerin sigortalı önce iptal edilip primleri SGK’ya gelir olarak kaydediliyor ve geri verilmiyor. Eğer sahte sigorta ile emekli olunmuşsa emekli aylıkları hemen kesiliyor ve o güne kadar ödenen tüm emekli maaşları yasal faizi ile hemen geri isteniyor. Bunun yanında sağlık harcamaları da gecikme faizi ile geri alınıyor.