SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin maaşları asgari ücret ile eşitlenecek mi?

2023 yılı asgari ücretinin belirlenmesinin ardından gözler emekli maaşlarına çevrildi. Mevcut düzende asgari ücretin oldukça altında kalan emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı merak ediliyor.
SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin maaşları asgari ücret ile eşitlenecek mi?

2022 yılına yüksek seviyelerde başlayan enflasyon, Rusya- Ukrayna savaşının başlaması, FED yetkilileri tarafından yapılan faiz artırımı açıklamaları, tedarik problemleri, çip krizi ve daha pek çok etkenin de varlığı ile birlikte sene boyunca yükselmeye devam etti. Sene içerisinde enflasyonun yükseliş eğiliminde olacağını öngörerek asgari ücrete yüzde 50,5’lik tarihi bir oranda zam yapan hükümet yetkilileri, enflasyonun öngörülenden de fazla olması sebebi ile temmuz ayının başında yüzde 30 oranında bir ara zam kararı verdi.

Enflasyon ile mücadele kapsamında verdikleri ve verecek oldukları kararlar sayesinde ülke sınırları içerisinde yaşayan hiçbir vatandaşın ezdirilmeyeceğini ifade eden hükümet yetkilileri, ara zam açıklamalarının ardından “asıl zam yeni yılda” açıklamasında bulunmuşlardır. Yeni dönem maaşlarının açıklanmasını haftalardır bekleyen çalışanlar, 22 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yüzde 54,66’lık zam ile bir nebze olsun rahat bir nefes aldı. 5 bin 500 TL’den 8 bin 506 TL’ye yükselen asgari ücretin yeni dönemde alım gücünü artırıp artırmayacağı merak edilirken gözler şimdi de emekli maaşlarına çevrildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ TL, NE KADAR?

Temmuz ayı zamlarının ardından en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL’ye yükseltilirken asgari ücret de 5 bin 500 TL’ye yükseltildi. Hali hazırda asgari ücretin oldukça altında olan en düşük emekli maaşının yeni dönemde ne kadar olacağı, emekli maaşları için nasıl bir zammın planlandığı sık sık araştırılmaya başlandı.

“ASGARİ ÜCRET ORANINDA ZAMLANACAK” İDDİASI!

Yapmış olduğu açıklamalarda emekliler için de enflasyon üzeri maaş artışının yapılacağını garanti eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklileri ümitlendirdi. Öte yandan bugün gündeme düşen bir iddiada ise emekli maaşlarının en az asgari ücret seviyesine getirileceği ileri sürüldü. Elbette bu iddianın doğru olup olmadığını anlayabilmek için 3 Ocak günü açıklanacak olan enflasyonun ve ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulacak olan yeni tutarların beklenmesi gerekiyor.

 EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR ZAMLANACAK?

Şimdiye kadar açıklanan 5 enflasyon verisinin ortalamasına göre emeklilerin yüzde 14,04’lük zammı ceplerine koydukları öğrenildi.