Staj ve çıraklık mağdurları müjde beklerken meclisten kötü haber geldi!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışmalar başlarken milyonlarca çalışan erken emeklilik için yapılacak olan düzenlemeyi beklemeye başlamıştı. Bakan Vedat Bilgin yaptığı açıklamasında ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan kişilerin EYT'li sayılacağını belirterek yasal düzenleme yapacaklarını müjdelemişti.
Süreçte ise ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olarak gözüken ancak sigorta girişi çıraklık sigortası ya da staj sigortası olarak gösterilen kişilerin durumu ise belirsiz kalmıştı. Bu kişilerin işe girişi yapılmasına rağmen uzun vadeli sigorta primi ödenmemesi nedeni ile kapsam dışında kalmışlardı.
STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI SON DAKİKA: YASA TEKLİFİ MECLİSTE REDDEDİLDİ!
EYT mağdurları için yasal çalışma tüm hızı ile devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konu hakkında yaptığı son dakika açıklamasında yasa teklifinde sona gelindiğini, çalışmanın hemen hemen tamamlanmış durumda olduğunu ve Aralık ayında meclise sunacaklarını söylemişti. Yasal düzenleme içerisinde çıraklık ve staj mağdurları için borçlanma imkanının sunulup sunulmayacağı ise merak konusu olmuştu.
Bakan Bilgin ilk yaptığı açıklamasında staj ve çıraklık mağdurlarını umutlandıran açıklamalarda bulunurken TRT Haber kanalının canlı yayınında yaptığı "onların durumu farklı, onlar kapsam içerisine girmiyor" diyerek kapıları kapatmıştı. Süreçte muhalefette devreye girmiş ve CHP tarafından hazırlanan kanun teklifi meclise sunulmuştu.
CHP TARAFINDAN MECLİSE SUNULAN EYT KANUN TEKLİFİ REDDEDİLDİ!
İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir imzası ile meclise sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi yapılan oylamada AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin çoğunluk oyları ile reddedildi. Verilen kanun teklifinde "çıraklar, işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler, meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler, meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanun kapsamında kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin uzun vadeli sigorta kapsamına alınması" talep edilmişti.
Muhalefet tarafından verilen kanun teklifi iktidar milletvekillerin oyları ile reddedilirken staj ve çıraklık mağdurları için son umut olarak EYT yasa tasarısının içerisine eklenecek madde olarak kaldı.