TÜİK verilerine göre Avrupa'nın en ucuz ülkesi Türkiye oldu

Türkiye'deki enflasyon artışı gündem olmaya devam ederken TÜİK tarafından açıklanan son dakika verisi ile vatandaşın odağı tamamen değişti. TÜİK verilerine göre Avrupa'nın en ucuz ülkesi Türkiye olurken detaylar da belli oldu.
TÜİK verilerine göre Avrupa'nın en ucuz ülkesi Türkiye oldu

Türkiye'deki hayat pahalılığı vatandaşların bütçe dengesini etkilemeye devam ediyor. Hayat pahalılığı her geçen gün biraz daha gün yüzüne çıkarken yapılan araştırmalar da Türkiye'deki hayat pahalılığını onaylıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler vatandaşların gündeminde yer alırken 2023 yılına ilişkin yeni bir rapor yayımlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 yılına ilişkin "Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre Avrupa'nın en ucuz ülkesi Türkiye oldu.

TÜİK SATINALMA GÜCÜ PARİTESİ, HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI" SONUÇLARI

TÜİK tarafından açıklanan Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarına göre Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke İsviçre olurken en ucuzu ise Türkiye oldu. Buna göre fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünü gösteriyor.

ekran-goruntusu-2024-06-21-173002.png

Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise "ucuz" olarak ifade edilirken Türkiye'nin 2023 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 42 oldu.

Söz konusu değer, 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye'de 42 Euro karşılığı Türk lirası ile satın alınabileceğini gösterdi. Türkiye, giyim endeks değerinde karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında en düşük endekse sahip ülke olarak belirlendi. Lokanta ve oteller grubunda ise Türkiye endeks değeri 57 oldu.

ekran-goruntusu-2024-06-21-173009.png

Öte yandan söz konusu karşılaştırmalar, 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) arasında yapıldı.