Türkiye ekonomisinde 2 yıl sonra bir ilk! Fitch kredi notunu negatiften durağan seviyeye çıkardı
Türkiye’de ekonomik dalgalanmalar son yıllarda şiddetini artırdı. Enflasyon ve döviz kurundaki artışlarla birlikte ekonomi yönetiminde de değişim adımları geldi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından değişen ekonomi yönetimiyle birlikte ekonomide atılan ileriye dönük adımlar, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Rating tarafından dikkate alındı ve kuruluş, 2 yıl sonra ilk kez Türkiye’nin kredi notunu “negatif” seviyeden “durağan” seviyesine çıkardı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek getirildi ve öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına da Hafize Gaye Erkan atandı. Yeni yönetimle birlikte ekonomide ileriye dönük istikrar ve kredi güvenliği adımları atılmaya başlandı. Atılan adımların olumlu bir ilerleme kaydettiğinin göstergesi olarak Fitch de Türkiye’nin kredi notunu 2 yıl aradan sonra durağan seviyesine yükseltti. İşte detaylar…
TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU “B” OLARAK AÇIKLADI
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak açıkladı. Kuruluş, Türkiye’nin not görünümünü de 2 yıl sonra negatif seviyeden durağan seviyeye yükseltti.
Fitch tarafından yapılan açıklamada, “Görünümün ‘durağan’ seviyesine revize edilmesi, kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten, daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüşü yansıtıyor” ifadeleri yer aldı.
POLİTİKA FAİZİNDE YÜZDE 35 TAHMİNİ
Fitch Türkiye raporunda ayrıca Merkez Bankası’nın politika faizini 2023 yıl sonuna kadar %35’e çıkaracağı tahminine yer verdi. Öte yandan rapora göre kuruluş, 2024 yılında ise yüzde 35’lik politika faizi seviyesinin de korunacağı tahmininde bulundu. Raporda, “Para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek düzeyde belirsizlik mevcut” ifadeleri yer aldı.
BRÜT ULUSLARARASI REZERVLERDE TOPARLANMA
Bir diğer yandan Fitch, brüt uluslararası rezervlerin, Mayıs ayı ortasından bu yana gözle görülür bir toparlanma gösterdiğini kaydetti ve rezervlerin de 2023 yıl sonuna kadar 115 milyar ABD doları seviyesine ulaşacağını belirtti. Kuruluş, rezervlerin 2024 yılında da “nispeten istikrarlı olacağı görüşünde bulundu.
Kuruluş ayrıca Türkiye’nin büyümesinin 2023’te %4,3’e ulaşacağı, 2024’te ise bu oranın %3’e düşebileceği tahmininde bulundu.