Vedat Bilgin'den memurlara ve asgari ücretlilere zam açıklaması! Maaşlar kaç TL'ye yükselecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin maaş zamları hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Asgari ücret ile memur maaşlarına artış yapılacağını söyleyen Vedat Bilgin çalışma yapıldığını aktardı.
Vedat Bilgin'den memurlara ve asgari ücretlilere zam açıklaması! Maaşlar kaç TL'ye yükselecek?

Türkiye’de milyonlarca çalışan maaşlarına yapılacak olan zamları merak etmeye devam ediyorlar. Enflasyon karşısında aylıklar erimeye devam ederken tüm gözler Temmuz zamlarına çevrildi. Yüksek enflasyondan kaynaklanan gerekçelerle Temmuz ayında sadece memur ve emekli maaşlarına değil asgari ücrete de zam yapılacak. Yapılması planlanan bu maaş zamları hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bazı açıklamalarda bulundu.

MEMURLARA ENFLASYON FARKI VE REFAH PAYI!

Memur maaşlarına yapılacak zam hakkında değerlendirme yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Memurlar ile yaptığımız toplu sözleşmelerin dönemleri var. Yasal olarak bu dönem bu yıl Temmuz ayında bitiyor. Temmuz ayında memur maaşlarına enflasyon farkı uygulayacağız. Türkiye tarihinde ilk defa sayın cumhurbaşkanımızın uyguladığı refah payı meselesi var. Yüzde 14 civarında bir refah payından bahsediyoruz. Asla memurların işçilerden daha düşük bir maaş almalarına izin vermeyiz. Temmuz ayında memurlarımıza enflasyon farkı ve refah payını birleştirerek bir zam yapacağız.” dedi.

ASGARİ ÜCRET 500 DOLAR!

Asgari ücret zammı hakkında da konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari ücreti vergi dışı bıraktık ve bu bir kazanım oldu. Bununla da kalmadık tüm ücretlerde asgari ücret kadarlık kısmı da gelir vergisi dışına çıkardık. Ocak ayında yapılan 8.500 TL’lik asgari ücret zammı beklentilerin ötesinde olmuştur. Dolar bazında bakıldığında ilk defa asgari ücret AK Parti döneminde en üst seviyeye çıkmıştır. Bize göre asgari ücret 500 doların altında olmamalıdır. Temmuz ayında da bu minvalde bir zam kararı alıp kamuoyuna ilan edeceğiz. Yeni asgari ücret ile asgari ücretli vatandaşlarımızı da memnun edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

MAAŞLARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Kamu işçilerine yapılan yüzde 45’lik zammın ardından maaş zamlarında tüm planlar da değişti. Toplumun bir kesimine yüzde 45 maaş zammı verirken diğer kesimlere bunu yansıtmamanın yanlış olacağını vurgulayan uzmanlar hem memur hem de emekli maaşlarına yüzde 45 oranında zam beklentisi içerisine girdiler. Büyük bir ihtimalle memurların ve emeklilerin de Temmuz zamları yüzde 45 oranında olacak.

Asgari ücret zammında ise yüzde 45 oranının uygulanması imkansız olarak değerlendiriliyor. Asgari ücreti işveren ödediği ve bunda kamunun bir etkisi olmadığı için zam da sınırlı tutulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 500 dolar olarak ifade ettiği sınır da bugünün dolar kuru üzerinden yapılan hesaplama ile 9.770 TL’ye karşılık geliyor. Beklentiler Temmuz ayında asgari ücretin 10.000 TL’ye tamamlanması şeklinde değerlendiriliyor. Bu zam yapılsa dahi asgari ücretliler Nisan ayı açlık rakamı olan 10.135 TL’nin altında kalmaya devam edecek.