Yeni düzenleme geliyor! Emekli maaşları yüzde 20 artacak!

Bağkur ile SSK primlerinin eşitlenmesinin uygulamada Bağkur’lular için hangi imkanlar getireceğini Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya açıkladı. Bağkur üzerinden emekli olacakların maaşları yüzde 20 artacak mı?
Yeni düzenleme geliyor! Emekli maaşları yüzde 20 artacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak Bağkur’lu küçük esnaf için emeklilik koşullarının SSK ile eşitleneceğini duyurdu. Bu yeni düzenleme ile beraber Bağkur’lular 9000 prim günü ile değil 7200 prim günü ile emekli olmaya başlayacaklar. Bunun emeklilik sisteminde vatandaşların menfaatine yönelik hangi yeni imkanları getirdiğini Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya açıkladı.

EMEKLİLİK STATÜSÜNDE DEĞİŞİKLİK!

Emeklilik hakkında yeni düzenlemeye dair değerlendirme yapan Özgür Kaya, “Bağkur’lu küçük esnafımızın emekli olabilmesi için 25 tam yıl çalışma süresi ve 9000 prim günü ödemesi gerekiyordu. Bunun karşılığında da SSK’lı bir çalışan 20 yıl çalışma süresi ve 7200 prim günü ile emekli olabiliyor. Bugünün güncel rakamları ile hesaplandığında Bağkur’lu küçük esnaflar yaklaşık 200 Bin TL fazladan prim ödemesi yapmış oluyorlar. Yapılacak olan düzenleme ile beraber emeklilik statülerinde değişiklik olacak.” dedi.

1261 GÜN KURALI TARİH OLACAK

1261 gün kuralına dikkat çeken Özgür Kaya, “Son 7 yıl içerisinde en fazla hangi statüden prim yatırmışsanız o statüden emekli oluyorsunuz. Bağkur’luysanız son 3,5 yıl çalışarak SSK’dan prim yatırmalısınız ki SSK statüsünden emekli olabilesiniz. Küçük esnaflarımız Bağkur’dan emekli olmayı tercih etmiyorlar. Son yıllarda Bağkur’lu bu vatandaşlarımız son 3,5 yıl bir başka yerde çalışıp SSK’dan emekli olma yolunu tercih ediyordular. Bu da zaman zaman sıkıntılı bazı durumlara neden oluyordu.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞLARI ARTACAK!

Prim eşitlemesinin emekli maaşlarını da arttıracağını belirten Özgür Kaya, “Son 3,5 yıl yani 1.261 gün kuralı artık değişecek. Bununla beraber aylık bağlama oranı da değişecek. Bu olduğu takdirde SSK ve Bağkur arasında emekli maaşı açısından bir fark olmayacak. Prim gün sayısı aynı olan SSK’lılar da Bağkur’lular da aynı emekli maaşını alacaklar. Şu anda mevcut uygulamada SSK’lılardan Bağkur’lular yaklaşık yüzde 20 daha düşük maaş alıyordular. Statüler eşitleneceği için bu fark ortadan kalkacak ve Bağkur’luların emekli olmaları halinde emekli maaşları yüzde 20 oranında artmış olacak.” şeklinde konuştu.