Yetim maaşı almak için hileli boşanma ile ilgili emsal Yargıtay kararı açıklandı! Maaş almak için anlaşmalı boşanma cezası 2022

Muvazaalı boşanma konusunda Yargıtay yeni karar açıkladı. Muvazaalı boşanma SGK itiraz davası açanlara yönelik olarak anlaşmalı boşananlara müjde sayılabilecek bir karar açıklandı. Nikahsız yaşayıp maaş alanlar dikkat!
Yetim maaşı almak için hileli boşanma ile ilgili emsal Yargıtay kararı açıklandı! Maaş almak için anlaşmalı boşanma cezası 2022

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK tarafından en çok dava açılmasına neden olan olayların başında gösterilen muvazaalı boşanma konusunda Yargıtay tarafından yeni emsal karar açıklandı. Anne ya da babası emekli olup, vefat eden kişilerin emekli maaşı alabilmek için başvuruda bulunabildiği yöntemler arasında yer alan hileli boşanma işlemleri toplum içerisinde sıklıkla şikayet konusu oluyordu. 

Özellikle de aile içerisinde yaşanan tartışmalar ya da komşuların haksızlık oluştuğunu düşünmesi gibi nedenlerle yetim maaşı almak için hileli boşanma yapan, ancak bir arada yaşayan kişilerin şikayetleri son dönemde artmıştı. SGK tarafından yapılan şikayetlerde kamu kurumunu dolandırma suçundan şikayette bulunuluyordu. Konu hakkında SGK emsal bir karar açıkladı. 

ANLAŞMALI BOŞANANLARA MÜJDE! HİLELİ BOŞANMA YARGITAY KARARI AÇIKLANDI... 

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi tarafından muvazaalı boşanma SGK dava dilekçesi için emsal karar açıklandı. Rize'de anlaşmalı olarak boşanan çiftin boşanmış olmalarına rağmen aynı evde yaşamaya devam ettikleri ve boşanan kadına yetim aylığı maaşı bağlandığı belirlendi. Bunun üzerine SGK mahkemeye kamu kurumunu dolandırma suçlaması ile dava açtı. Rize ağır ceza mahkemesi sanıklarına beraatine karar verirken dava SGK tarafından bir üst mahkemeye taşındı. 

Yargıtay tarafından açıklanan karar ile “Bu suçun oluşması için hileli nitelikte birtakım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır. Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi, kullanılan hilenin şekli, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır” ifadelerine yer verilerek dolandırıcılık suçundan ceza verilmesi iptal edilirken SGK 'nın zarara uğraması durumunda bu zararın tazmin edilmesi için hukuk mahkemelerine dava açılabileceğine hükmetti.