Zam senaryoları belli oldu! Asgari ücret kaç TL'ye çıkacak?

Asgari ücrete yapılacak olan Temmuz zammı için yeni, hesaplamalar ortaya çıkmaya devam ediyor. Asgari ücret zammı yüzde kaç olacak? Temmuz ayında asgari ücret kaç TL’ye yükselecek?
Zam senaryoları belli oldu! Asgari ücret kaç TL'ye çıkacak?

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu zam için Temmuz ayını işaret etmişti. Asgari ücretliler seçim öncesi bir zam ile kendilerine jest yapılmalarını bekleseler de bu pek de olası olmaktan çıktı. Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağı söylense de 14 Mayıs’ta seçim yapılacak ve yeni gelecek yönetim asgari ücret zammından sorumlu olacak.

HER SENARYODA ZAM KAPISI ARALANIYOR

Asgari ücret zammının Temmuz ayına yani seçim sonrasında sarkıtılması farklı senaryoların devreye girmesi anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanması durumunda zam planlamasında bir aksama meydana gelmeyecek ve Haziran ayında asgari ücret zammı belli olacak. Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması durumunda ise asgari ücret zammında planlar değişecek. Şu anda zam yapılması tartışılan asgari ücret açıklanırken CHP asgari ücretin 10.128 TL olmasını teklif etmişti. CHP’nin yönetime gelmesi durumunda bu verilerin gerçekleşmesi beklenebilecek.

ARA ZAM İÇİN ENFLASYONA BAKILACAK!

Asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak zammın hesaplanmasında ana kriter enflasyon rakamları olacak. Enflasyon rakamları üzerinden kısmi bir zam uygulaması yapılabilecek. Geçtiğimiz yıl yapılan ara zamda da enflasyonun tamamı zam olarak uygulanmamıştı. Şimdi yılın ilk 2 ayında yüzde 9,80 oranında resmi oran açıklandı. Mart ayında beklentiler enflasyonun yüzde 2 seviyelerinde olması şeklinde. Bu rakamın gerçekleşmesi durumunda yaklaşık yüzde 12’lik 3 aylık enflasyon ortaya çıkacak. Yaz mevsimleri yaklaşırken sert yükselişler beklenmeyen enflasyon rakamlarına göre 6 aylık enflasyon yüzde 20 ile yüzde 25 arasında bir rakam olabilecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI HESAPLAMALARI

Asgari ücret zammı hesaplaması yapılırken de ara zam olacağı için yüzde 10 ve yüzde 15 rakamları ön plana çıkıyor. Temmuz ayında bu rakamlarda ara zam uygulaması yapılabilecek. Yüzde 10 zam yapılması durumunda asgari ücret 9.356 TL, yüzde 15 zam yapılması durumunda ise asgari ücret 9.781 TL olacak. Ancak bu tutarın 10.000 TL’ye tamamlanması da yüksek ihtimaller arasında bulunuyor.