14 Mayıs seçimlerine ait propaganda dönemi kural ve yasakları açıklandı

14 Mayıs seçimlerine ilişkin propaganda dönemi kural ve yasakların yanı sıra YSK, seçim ittifaklarına ilişkin kuralları da belirlenerek Resmi Gazete'de yerini aldı.
14 Mayıs seçimlerine ait  propaganda dönemi kural ve yasakları açıklandı

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kala detaylar netleşmeye devam ediyor. Resmi Gazete'de seçime özel birçok karar yayınlanmaya devam ederken 14 Mayıs seçimlerine ilişkin propaganda dönemi kural ve yasakları belli oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınan karar geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlandı. 

14 Mayıs seçimlerine ilişkin propaganda dönemi kural ve yasakların yanı sıra YSK, seçim ittifaklarına ilişkin kuralları da belirlenerek Resmi Gazete'de yerini aldı. 14 Mayıs tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinin gerçekleşeceği tarihte propaganda döneminde uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin karar Resmi Gazete'de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı ile yayımlandı. 

SEÇİM SÜRECİNDE NELERİN YAPILMASI YASAK?

propaganda döneminde uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlanırken karar doğrultusunda Cumhurbaşkanı seçimi için 31 Mart 2023 Cuma günü, milletvekili seçimi için ise 18 Mart 2023 Cumartesi günü propaganda sürecinin başlayacağı 13 Mayıs 2023 Cumartesi günü ise saat 18.00'de sona ereceği duyuruldu. 

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeterli oy çoğunluğunun sağlanamaması durumunda seçimlerin ikinci tura kalacağı belirlenmiş olup, İkinci turun propaganda sürecinin ise 15 Mayıs 2023 Pazartesi günü başlayacağı ve 27 Mayıs 2023 Cumartesi saat 18.00’de son bulacağı öğrenildi. Seçim zamanı  ilçe seçim kurullarınca belirlenecek herhangi bir meydanda  toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacağı belirtildi. 

SEÇİM SÜRECİNDE YAPILMASI YASAK ŞEYLER

 İlçe seçim kurulu tarafından seçim çevresi içindeki miting alanlarının 28 Nisan Cuma gününe kadar belirlenmesi sürecinin seçime katılan adaylara yazılı olarak bildirileceği açıklandı. Ayrıca birden fazla cumhurbaşkanı adayının sözlü propaganda yapmak için müracaatı üzerine, ilçe seçim kurullarınca toplantı, meydan, gün, sıra ve saatlerinin 1 Mayıs 2023 Pazartesi gününe kadar ad çekme ile belirleneceği iletildi. 

Birden fazla adayın başvurması durumunda propaganda süresinin en az 2 saat olması kararı alınırken aynı zamanda seçim tarihinde herhangi bir siyasi partinin aleyhine iletişim yolu ya da dağıtım yolu ile bir hareket sergilenmeyecek.