2022 Nafaka Sınırı Belli Oldu Mu, En Fazla Kaç Yıl Ödenecek? Evlilik Süresine Göre Nafaka Formülü

2022 nafaka düzenlemesinin hayata geçirilmesi bekleniyor. Evli kalınan süreye göre nafaka ödenmesini planlayan düzenleme ile ne kadar, kaç yıl ödeme yapacağı belirlenecek? Nafakada çözüm formülü.
2022 Nafaka Sınırı Belli Oldu Mu, En Fazla Kaç Yıl Ödenecek? Evlilik Süresine Göre Nafaka Formülü

Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemelerin başında nafaka düzenlemesi geliyor. Uygulamada olan nafaka çok uzun süredir birçok vatandaşın mağdur olmasına neden oluyordu. Yıllarca ve süresiz ödene nafakalar için ise Bakanlığın yeni adım atması bekleniyor. Merak edilen konu ise yeni düzenlemenin evlilik yılına göre kaç yıl ödeme yapılmasını sağlayacağı.

ADALET BAKANLIĞI'NIN 2022 NAFAKA YASASI

Adalet Bakanı olarak atanan Bekir Bozdağ'ın üzerinde çalıştığı düşünülen konuların başında nafaka düzenlemesi olduğu düşünülüyor. Adalet Bakanlığı nafaka düzenlemesi için yoğun çalışmalar sürdürürken düzenlemeye dair esasların Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ana gündeminde yer aldığı ifade ediliyor.

Süreç Nasıl İşleyecek?

Nafaka düzenlemesine ilişkin sürecin ilk aşamasının tamamlanmak üzere olduğu tahmin ediliyor. Adalet Bakanlığı'nın çalışamalarını tamamlası ve yasanın taslak halini tamamlaması bekleniyor. Bu aşamadan sonra ise Bakan Bozdağ'ın AK Parti hukukçu kurmaylarıyla bir araya gelerek toplantı yapması bekleniyor.

İlk Planlamalar

Nafaka ödenmesinde en önemli detay evlilik süresine göre bir ödeme yapılacak olması olacak. Yani evli kalınan süre ödenecek nafaka süresini belirleyecek. Henüz bu konuda somut açıklama yok ancak bazı değerlendirmeler mevcut.

İlk formül evli kalınan süre kadar ödeme yapılması. Örneğin 5 yıl evlilik için 5 yıl nafaka ödenmesi.

İkinci formül ise nafaka ödeme süresine üst sınır konulması. Örneğin; 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 7 yılın altındaki evliliklerde 5 ile 10 yıl ödeme yapılması gibi.

Karar Merci Hakim Olacak

Ayrıca ödemenin ne kadar yapılacağına ilişkin son karar hakim tarafından verilecek. Belirlenen sınırın altında ödeme yapılmasına hükmedilebilecek. Nafaka sürecinde çocuk olup olmaması ve kadının çalışma durumu göz önünde bulundurulacak.

AK PARTİ'DEN SON NAFAKA AÇIKLAMASI

AK Parti kanadından gelen son nafaka açıklamasında süresiz nafakanın doğru olmadığı yönünde açıklama gelmişti. Sürecin aşamasına ilişkin bilgi verilen açıklamada taslak metnin hazır olduğu bildirildi. Düzenlemenin ne zaman çıkacağına ilişkin ise "Düzenlemeyi bu yıl içerisinde Meclis gündemine getirmeyi planlıyoruz. Bu konudan mağdur olan vatandaşların sıkıntılarını gidereceğiz. Her iki tarafı da mağdur etmeyecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Ömür boyu nafaka uygulamasını doğru bulmuyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.