2022 Puansız / sınavsız öğrenci alan liseler hangileri? Adrese dayalı öğrenci alan liseler

LGS sınavı sonrasında sınava girmeyen ya da istediği puanı alamayacağını düşünen kişiler, sınavsız, puansız öğrenci alan liseler hangileri araştırıyor. İşte bilinmesi gerekenler.
2022 Puansız / sınavsız öğrenci alan liseler hangileri? Adrese dayalı öğrenci alan liseler

2022 LGS sınavı, 1 milyon 200 bin öğrencinin katılımı ile gerçekleşti. İki oturumda yapılan sınav sonrasında sonuçlar heyecanla beklenirken, sınava girmeyen öğrenciler ise hangi liselere gideceklerini merak ediyor. Bu öğrenciler internette sınavsız öğrenci alan lise var mı, hangi liseler puansız alıyor araştırmaya başladı.

Adrese göre lise kaydı nasıl yapılır?

Daha önceki sistemde girilen TEOG sınavında '' Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi '' lise tercihlerini yapılabilmesi için ilk olarak ikametgah adresine kayıtlı olan eğitim bölgelerinde olan okulların öğrenilmesi gerekiyor. Daha sonra ise Veli Tercihli Serbest Kayıt adı altında düzenlenen tercih listeleri düzenleniyor. Bu noktada sınava girmeyen ya da sınavdan düşük puan alanlar için ek yerleştirme süreci devreye giriyor.

Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Mesleki ve teknik Anadolu özel program ve proje uygulanan orta öğretim kurumlarına Liselere Geçiş Sistemi LGS puanına göre öğrenci alınıyor. Yine Almanya, Fransız, İtalya liseleri de LGS puanına göre alım yapmaktadır.

Hangi liseler sınavsız öğrenci alıyor?

LGS'ye girip yukarıda belirtilen liselere puanı yetmeyen öğrenciler, bir yıl sonra sınavla öğrenci alan okullara gidebilirler. Bu öğrenciler merkezi sınav puan üstünlüğüne göre lise 1'nci sınıf sonuna kadar başka bir okula geçiş yapabiliyorlar. Fakat bu geçişi sağlayabilmek için öğrencinin LGS puanının olması şart.

Sınava girmeyen ya da sınavdan düşük puan alan öğrenciler ise Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre, ikamet adreslerine uygun kontenjanı olan Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki teknik eğitim merkezlerine varsa merkezi yerleştirme puanları da dahil alınarak kayıtları yapılıyor.

Sınavsız öğrenci alan liseler ise öğrencilerin mezuniyet ortalamalarına bakıyor. Her okulun baz aldığı ortalama sınırı farklı olduğundan, gidilecek okulun belirlenen kontenjanlarına başvuru yapan öğrencilerden en son yerleşen kişinin sınavsız yerleştirme puanını belirlemektedir. Bu okullara gitmek isteyen kişiler, yerleştirme ortalamasını iyice araştırmalıdır.