2023 Yılı Tanık Ücret Tarifesi Resmi Gazete'de yayınlandı!

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında 2023 yılında uygulanacak olan Tanıklık Ücret Tarifesi yayınlandı. Mahkemelerde tanıklık yapacaklara 2023 yılında ödenecek ücretler belli oldu.
2023 Yılı Tanık Ücret Tarifesi Resmi Gazete'de yayınlandı!

Resmi Gazete’nin 15 Aralık 2021 Perşembe tarihli sayısı yayınlandı. Yayınlanan kararlar arasında Adalet Bakanlığı tarafından verilmiş bir karar yer aldı. 2023 Yılı Tanıklık Ücret Tarifesi yayınlanan bu karar ile belli oldu. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan ücret tarifesi ile yıl içerisinde mahkemelerde tanık olarak yer alacak kişilere yapılacak ödemeler belirlendi.

TANIKLARA 2023'TE ÖDENECEK ÜCRETLER BELLİ OLDU!

Adalet Bakanlığı’nın kararı ile 2023 yılı içerisinde ceza muhakemesi sırasında Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hakim tarafından çağrılan tanıklara verilecek ödemeler belli oldu. Buna göre mahkemelerde tanıklık yapacak olanlara kaybettikleri zaman ile orantılı olarak günlük 40 TL ile 80 TL arasında ödeme yapılabilecek. Tanık eğer hazır olabilmek için seyahat etmek zorundaysa yol giderleri, çağrıldığı yerdeki ikameti ve beslenme giderleri de ayrıca karşılanacak.

2023 Yılı Tanıklık Ücret Tarifesi kapsamında tanıklık yapacak olan kişilere gerçekleştirilecek olan ödemelerde vergi, resim, harç gibi kesintiler yapılmayacak. Belirlenen tarifedeki tutarlar tanıklara herhangi bir kesintiye uğramadan verilecek. Yapılacak olan bu ödemeler de Adalet Bakanlığı’nın yargılama giderleri kapsamında sayılacak.

Adalet Bakanlığı mahkemelerde tanık olarak yer almayı teşvik edebilmek için tanıklara belirli bir ücret ödenmesini uygun görüyor. Bu kapsamda tanık olacak kişilerin masrafları bahane ederek mahkemelere yardımcı olmamalarının önü kesiliyor. Adalete yardımı teşvik eden bu uygulama uzun yıllardır sürdürülüyor. Tüm tanıklar da bu imkanlardan yararlanma imkanı buluyorlar. Çok yüksek olmayan bu ödemeler yine de kişilerin günlük masraflarını karşılamada yardımcı oluyor. Ayrıca bulundukları şehirlerden farklı şehirlerde görülen davalarda tanıklık yapacak olan kişilerin yol, konaklama, yemek gibi giderleri de Adalet Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Adalet Bakanlığı tanıklara ne kadar ödeme yapılacağını ise her Aralık ayında ayrıca tespit ediyor.