800 Kişiyle Araştırma Yapıldı! Cep Telefonu Kullanırken Bunu Sakın Yapmayın

Bilim insanları tarafından ortalama 800 akıllı telefon kullanıcısıyla yapılan araştırmadan dikkat çeken sonuçlar çıktı. Sonuçlar özellikle her gittiği yerde cep telefonunu masaya koyan kullanıcıları ilgilendiriyor.
800 Kişiyle Araştırma Yapıldı! Cep Telefonu Kullanırken Bunu Sakın Yapmayın

Bilim insanları yaklaşık 800 akıllı telefon kullanıcısının katılımıyla bir araştırma yaptı. Araştırmada akıllı telefonların kullanılmasa bile kişiye yakın olduğunda görevleri tamamlamayı nasıl etkilediği test edildi. Yapılan deneyler neticesinde telefonlarını masanın üzerinde koyan katılımcıların, konsantrasyonlarının etkilendiği ve verilen görevleri daha yavaş tamamladıkları tespit edildi.

800 AKILLI TELEFON KULLANICISI KATILDI

Araştırma Texas Üniversitesi'ndeki McCombs School of Business tarafından yapıldı. Yapılan deneyler sonrasında ortaya çıkan sonuçlar akıllı telefon kullanıcılarını bir hayli şaşırttı. Tv100'ün haberine göre, Yardımcı Doçenti Adrian Ward ve diğer yardımcı yazarlar, yaklaşık 800 telefon kullanıcısı ile akıllı telefonların kullanılmayıp sadece masanın üzerinde durduğu durumlarda verilen görevleri ne kadar iyi yapabilecekleri test edildi. Katılımcıların bir bilgisayar başına oturup bir dizi testi tamamlamaları istendi. Başlamadan önce de akıllı telefonları masanın üzerine, ceplerine, çantalarına ya da başka bir odaya telefonun yüzü aşağıya bakacak şekilde koymaları istendi. Tüm kullanıcıların telefonlarını sessize almaları istendi.

800 Kişiyle Araştırma Yapıldı! Cep Telefonu Kullanırken Bunu Sakın Yapmayın

 Telefonu başka odada olan katılımcılar, telefonları masanın üzerinde olanlara göre ciddi ölçüde daha iyi performans gösterdi. Telefonları cebinde ya da çantasında olanlara göre biraz daha iyi performans sergilediler. Deney sonucunda akıllı telefonun sadece varlığının bile bilişsel kapasiteyi azalttığı, dikkatleri dağıttığı tespit edildi. Deney sonucuna ilişkin açıklama yapan Ward, "Akıllı telefon daha belirgin hale geldikçe, katılımcıların mevcut bilişsel kapasitesinin azaldığını gösteren doğrusal bir eğilim görüyoruz" dedi.