ABD'den Türkiye'ye F-16 Satışına Sınırlama Kararı! Uçaklar Türkiye'ye Bu Şartlarda Satılabilecek!

Türkiye’nin ABD’den almak istediği F-16’lar için ABD Temsilciler Meclisi’nden sınırlama kararı çıktı. İşte Türkiye’nin F-16 satın alınmasını engelleyecek kritik kararın ayrıntıları...
ABD'den Türkiye'ye F-16 Satışına Sınırlama Kararı! Uçaklar Türkiye'ye Bu Şartlarda Satılabilecek!

Türkiye’nin ABD’den satın almak istediği F-16’lar için sıcak gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz ay Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine itirazını geri çekmesinin ardından F-16’ların Türkiye’ye satışı ile alakalı olarak olumlu gelişmeler yaşanması bekleniyordu. Bu görüşmelerin ardından ABD Başkanı Joe Biden Türkiye’ye f-16 satışının yapılmasına olumlu baktığını ve desteklediğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden F-16 satışı konusunda Türkiye’ye destek çıkmasının ardından Yunanistan bu durumu tepkiyle karşılamıştı. Yunanistan lobisi ile bağlantılı olan ABD’li senatörler Türkiye’ye F-16 satışını engellemek için harekete geçmiştiler.

ABD’DEN ÇOK KRİTİK KARAR

Türkiye’nin ABD’den F-16 satın almak istemesine dair ABD Temsilciler Meclisi’nden bugün çok kritik bir karar çıktı. Satılacak bu F-16’ların Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmamasının somut adımları atılmadıkça Türkiye’ye F-16 satışının yasaklanmasına dair karar için oylama yapıldı. Bu teklif 244’e 179 oy ile kabul edildi.

UÇAKLAR YUNANİSTAN'A KARŞI KULLANILMAMASI ŞARTIYLA SATILABİLECEK

ABD Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi dün bir oylama yapmış ve Türkiye’ye F-16 satışına dair bazı kural değişiklikleri uygulanmasına karar vermişti. Bu değişikliklere göre ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu onaylaması gerekiyordu. Ayrıca Joe Biden Türkiye’ye satılacak olan F-16’ların Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılması şartını getirmişti.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Türkiye’ye F-16 satışına büyük darbe vuran ABD’deki bu kritik kararın ardından yaşanabilecek gelişmeler merak ediliyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde alınan bu kararın ardından eğer ABD Başkanı Joe Biden F-16’ların Türkiye’ye satışının ABD ulusal güvenliği için çok önemli olduğunu kanıtlarıyla ortaya koyabilirse ve bu uçakların bir başka NATO ülkesine karşı kullanılmayacağı konusunda özel önlemler alınırsa Türkiye’ye F-16 satışı yapılabilecek. Yani Türkiye bu uçakları satın alsa dahi Yunanistan’a karşı kullanamayacak ve Ege’de tartışmalı olan hava sahasında bu uçaklardan yararlanamayacak.