Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı! 2023 yılında af çıkacak mı?

Bu sene en çok gündeme gelen konulardan biri olan af hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından açıklama geldi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı! 2023 yılında af çıkacak mı?

2023 senesi için cezaevinde tutuklu olan kişiler için af çıkacak mı? Pek çok sayıda tutuklu ve yakınlarının merak ettiği konu hakkında bugün yeni bir gelişme yaşandı. Konu hakkında af düzenlemesinin yapılıp yapılmayacağı hakkında merak edilenlerin artmasının ardından karara ilişkin gelişmeler yaşandı. Yaşanan gelişmelerde Adalet Bakanı Tunç tarafından af konusunun gündemde olup olmadığına değinildi.

BU SENE AF ÇIKACAK MI?

En çok gündemde olan ve merak edilenler arasında yer alan af düzenlemesi hakkında konuşan Bakan Tunç, “TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifi bir af düzenlemesi değildir. Covid-19 izninde bulunan koşullu salıverilme tarihine belirli süre kalmış olan iyi halli hükümlülerin kalan cezalarının denetimli serbestlik altında çektirilmesidir. Yapılan yasal düzenlemenin bir başka boyutu yoktur.” şeklinde yapılan açıklama ile birlikte herhangi bir şekilde af düzenlemesinin bulunmadığı ifade edildi.

Kapsam dahilinde bu çalışmalardaki yasal değişikliklerden bahsederek “31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir. 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecektir. Ayrıca, bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecektir.” şeklinde konuştu.

"HERHANGİ BİR ŞEKİLDE AF DÜZENLEMESİ YAPMADIK"

Tüm bunların yanı sıra af düzenlemesi hakkında düşüncelerini paylaşan Tunç, “Biz herhangi bir şekilde af düzenlemesi yapmadık. Af ne demektir? Af dediğimiz mevzu cezayı tüm sonuçları ile ortadan kaldırmaktır. Biz böyle bir şey yapmıyoruz. Yükümlülükler devam ediyor. Kimsenin cezası silinmiyor. Koşulu salıverilmelerine kısa bir süre kalanların iyi halli olmaları şartıyla cezalarını denetimli serbestlikte çekmelerini sağlıyoruz.” dedi.

Gelen bilgiler doğrultusunda 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle denetimli serbestlikte olup da izinli olanların yükümlülüklerinin kaldırılacağı fakat herhangi bir şekilde suç işlenmesi halinde yeniden cezaevlerine alınacakları öğrenildi.