AFAD sel felaketinin ardından duyurdu! 15 ilde turuncu kodlu uyarı verildi

Karadeniz bölgesinde meydana gelen yoğun yağışların ardından heyelan ve sel meydana gelmişti AFAD Başkanı konu ile ilgili açıklama yaptı.
AFAD sel felaketinin ardından duyurdu! 15 ilde turuncu kodlu uyarı verildi

Dün gece meydana gelen yoğun yağışların ardından Karadeniz'de pek çok ilde sel ve heyelan meydana gelmişti. O illerden biri olan Ordu'da bulunan AFAD Başkanı Yunus Sezer, yaptığı açıklamalarda yaşanan heyelan ve toprak kaymasının etkilerinden bahsetti.

METREKAREYE 130 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ!

Yağışların hangi boyutlarda olduğunu ifade eden Sezer, "Yaklaşık metrekareye130 kilogram yağış alındı. Büyük bir yağış. Karadeniz Bölgesi'nde, buna bağlı olarak da yine bine yakın heyelan ve toprak kayması var. Burada da ekiplerimiz, özellikle yerleşim yerlerinin etkilenen alanlarında, şu anda 4 ekibimiz Ordu genelinde çalışmalarını devam ettiriyorlar. Burada da yine vatandaşlarımızın mağdur olmaması için tüm çalışmalar en hızlı şekilde ortaya konulacak, gerçekleştirilecek." şeklinde ifadeler ile hem yağışlar hakkında hem de bu felaketlere karşı yapılan çalışmalardan bahsedildi.

15 İLDE TURUNCU KODLU UYARI VERİLDİ!

Daha büyük felaketlerin olmaması için 15 ilde turuncu kodlu uyarının verildiğini ifade eden Sezer, "Şu anda 15 ilimize turuncu uyarı vermiş durumdayız. Meteoroloji ile beraber anlık olarak takip ediyoruz. Bu verilen uyarılar sonucunda başta yetkililer olmak üzere, Valilerimiz, belediye başkanlarımız, muhtarlarımız olmak üzere tüm kriz merkezlerimiz aktif durumda. Risk oluşturan alanlarda iş makineleriyle tedbirler alınmış durumda. Aynı zamanda da olası sıkıntılara karşı hava araçlarımızı da arama kurtarma noktasında bekletiyoruz. Dün Şile'de mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtardık. Sahil Güvenliğimizin helikopteriyle yine aynı şekilde, burada da tedbirli bir şekilde devam ettiriyoruz." şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR SMS İLE BİLGİLENDİRİLDİ!

Felaketlerin yaşanma ihtimalinin bulunduğu illerde vatandaşlara SMS ile bilgilendirme mesajı gönderildiğinden bahsederek "Herkese SMS gönderiyoruz. Turuncu uyarıya göre, bu turuncu uyarının bulunduğu alandakilere, gelen uyarıları dikkate almaları, özellikle risk oluşturan dere yataklarından ve benzeri alanlardan uzak durmalarını istirham ediyoruz. Geçmiş olsun diyoruz, en kısa zamanda da yaraları saracağız" dedi.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK!

Son olarak Sezer tarafından dere yatağının taşma gibi durumlarında yapılacaklardan "Biz dere yatağının taşan kısımlarıyla ilgili hem Valimizle hem belediye başkanımızla istişarede bulunduk, risk azaltmak önemli, bu derenin taşan kısımlarında bundan sonra taşkın olmaması için gerekli tedbirlerin alınması önemli. Bunlarla ilgili olarak DSİ burada; bunların DSİ Genel Müdürümüze, Sayın Bakanlarımıza arz edeceğiz, gerekli tedbirler de alınacak." ifadeleri ile bahsedildiği görüldü.