AK Parti milletvekilinin konuşması Almanya'da diplomatik kriz çıkardı!

Almanya’nın Neuss kentinde AK Parti Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün yaptığı açıklamalar kriz çıkardı. Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen bakanlığa çağırılıp uyarıda bulunuldu.
AK Parti milletvekilinin konuşması Almanya'da diplomatik kriz çıkardı!

AK Parti Milletvekili Mustafa Açıkgöz geçtiğimiz günlerde Almanya’da bazı temaslarda bulunmuştu. Türk vatandaşları ile çeşitli kentlerde buluşan Mustafa Açıkgöz’ün bazı konuşmaları sosyal medyaya yansımıştı. Neuss kentinde yaptığı bir konuşmada Mustafa Açıkgöz’ün PKK ve FETÖ destekçilerini kast ederek, “Onlara Türkiye’de yaşam hakkı tanımadığımız gibi Almanya’da da tanımayacağız.” ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler Almanya ile Türkiye arasında diplomatik krize neden oldu.

BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞIRILDI

Almanya Dışişleri Bakanlığı yapılan konuşmanın ardından Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’i bakanlığa çağırdı. Büyükelçi Ahmet Başar Şen’e uyarı yapılırken kışkırtma ve nefret söylemine Almanya’da yer olmadığının hatırlatıldığı belirtildi. Benzer eylemlerin yer alacağı etkinliklerin devam etmemesini isteyen Alman yetkililer bu konuda Türkiye tarafından hassasiyet beklediklerini ilettiler.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından da bir açıklama yapılarak, “Kin ve kışkırtıcı konuşmaların Almanya’da yeri yoktur. Yabancı ülkelerin seçim kampanyaları Almanya’da izne tabidir. Eğer Türk temsilciler oyunun kurallarına uymazsa bunu yeniden gözden geçireceğiz.” denildi.

AK Parti Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün Almanya’da yaptığı açıklamaların nefret suçu kapsamına girdiği ve hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiği şeklinde Almanya’da tartışmalar yaşanıyor.

TÜRK TARAFI GARANTİ VERDİ!

Türkiye ile Almanya arasında seçim dönemlerinde bu tür gerginliklerin yaşandığı daha önce de olmuştu. Türkiye henüz seçim sürecine girmeden Almanya Türk tarafından garanti talep etti. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’in ise Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkililerine bundan sonra yapılacak olan etkinlikler hakkında Almanya makamlarının bilgilendirileceğinin garantisini verdiği ifade ediliyor.