AK Parti ve MHP'den seçim protokolü ve ortak liste hamlesi!

Türkiye’de seçim heyecanı start almaya başladı. Cumhur İttifakı partileri arasında seçim protokolü çalışmalarının başladığı bildirildi.
AK Parti ve MHP'den seçim protokolü ve ortak liste hamlesi!

Türkiye’de erken bir seçim kararı alınmazsa 18 Haziran 2023 tarihinde hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimi yapılacak. Siyasi partiler bu konuda hazırlıklarını devam ettiriyor. Altılı masa 10 defa toplanmasına rağmen henüz bir Cumhurbaşkanı adayı belirleyemedi. Cumhur İttifakı ise seçimlere daha hazır bir görüntü çiziyor. Cumhur İttifakı yine Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ı gösterecek. Bunun yanında Cumhur İttifakı’nda seçim protokolü ile alakalı olarak bir çalışma yapıldığı da bildirildi.

SEÇİM PROTOKOLÜ YAPILIYOR

Seçim protokolü için Cumhur İttifakı’nda düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sık sık görüşmelerinin nedeni ortaya çıktı. AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakı adı altında seçime gireceklerine dair resmi protokol belgesi hazırlanmaya başlandı.

AK Parti ve MHP kurmayları bu hafta içerisinde bir araya gelerek seçim protokolüne son halini vermiş olacaklar. Seçim kararı alındığında ise ek olarak protokol için vakit kaybedilmeyecek. Onun yerine sahada seçim çalışması yapılabilecek. Elini çabuk tutan Cumhur İttifakı bu açıdan rakiplerinin bir adım önüne geçme planları yapıyor.

Türkiye’de uygulanan Seçim Yasası’na göre ittifak yaparak seçime girmek isteyen siyasi partiler seçim sürecinin başlangıç tarihinden itibaren ilk 7 gün içerisinde genel başkanların imzasını taşıyan protokolü YSK’ya teslim etmek zorundalar. Bu protokolün teslimi kanuni süresi içerisinde yapılamazsa siyasi partiler seçimlere ittifak yaparak giremiyorlar. AK Parti ve MHP bu konuda hızlı davranarak protokol sorununu çözmeyi amaçlıyor.

ORTAK LİSTE ÇALIŞMASI

AK Parti ile MHP arasında seçimlere dönük bir çalışmada ortak liste çalışması oldu. Seçim matematiğinde artık TBMM’de bir milletvekilinin dahi önemi çok büyük oluyor. Bundan dolayı AK Parti ve MHP bazı illerde ortak liste ile seçime girmeyi planlıyor. Buna dair hesaplamalar yapılırken ilerleyen günlerde görüşmelerin sıklaşacağı bildirildi.