Ankara'nın batı bölgeleri için yeni fay hattı uyarısı geldi! Batıkent, Beypazarı, Yenimahalle, Haymana ve Kızılcahamam'da oturanlar dikkat

Türkiye'de Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından 2004 - 2011 yılları arasında yürütülen "Türkiye Diri Fay Haritası Güncellenmesi ve Diri Fay Veri Tabanı Oluşturulma Projesi" doğrultusunda detaylı arazi çalışmaları gerçekleştirildi.
Ankara'nın batı bölgeleri için yeni fay hattı uyarısı geldi! Batıkent, Beypazarı, Yenimahalle, Haymana ve Kızılcahamam'da oturanlar dikkat

Ankara'nın batı bölgeleri için yeni fay hattı uyarısı geldi! Batıkent, Beypazarı, Yenimahalle, Haymana ve Kızılcahamam'da oturanlar dikkat - Türkiye'de Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından 2004 - 2011 yılları arasında yürütülen "Türkiye Diri Fay Haritası Güncellenmesi ve Diri Fay Veri Tabanı Oluşturulma Projesi" doğrultusunda detaylı arazi çalışmaları gerçekleştirildi. Yapılan açıklamalarda anakaralardan hava fotoğrafları ve uygun görüntüleri destekli 1/25.000 ölçek hassasiyetli çalışmalar yapıldı.

HOLOSEN FAYI ORTAYA ÇIKTI

Yapılan bu çalışmalar sonrasında 2010 ila 2013 yılları arasında 1/250.000 ve 1/1.250.000 ölçekli basılarak kullanımlara sunulmuştu. 

Hazırlanan bilgi notunda ise Türkiye Diri Fay Haritası kapsamında haritalanan diri faylarında kendi içerisinde dört sınıfa ayrıldıkları kaydedilirken bu süreçte, “deprem yüzey kırığı”nın, 1900 ile günümüz zaman aralığında yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay olduğu, “Holosen fayı”nın Holosen’de (son 11.000 yılda) yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay olduğu ve Holosen faylarının dirilikleri dolayısıyla, deprem potansiyellerine ilişkin verilerin kesin veya kesine yakın olduğu bildirildi.

Ankara’nın batısında yer alan diri fay ile ilgili şu açıklamalar yer aldı.

“Bu kapsamda hazırlanan ‘1:250.000 Ölçekli Türkiye Diri Fay Haritası Serisi Ankara (NJ 36-2) Paftası’ içerisinde, Ankara’nın yaklaşık 20 km batısına rastlayan bir alanda K45°D doğrultulu, 5.5 km uzunluğunda ‘Olası Kuvaterner Fayı veya Çizgisellik’ yapısı haritalanmıştır. Söz konusu yapı güncel tektonik yapı içerisinde bölgesel konumu göz önünde bulundurularak belli bir sürekliliği olan ve güncel morfolojiyi birebir denetleyen bir fay olarak değerlendirilmiş ve haritalama kapsamına alınmıştır. Bununla birlikte bu yapının Anadolu’nun neotektonik dönem yapısal evrimi sürecinde terk edilmiş tektonik bir yapı olması da mümkündür.” denildi.

Ankara'nın batı bölgelerinde yaşayan vatandaşlar için de uyarılar gelmeye başladı.