Apple ile Çin Arasında Teknoloji Dünyasını Şaşırtan Gizli Anlaşma! Tam 275 Milyar Dolarlık Anlaşmanın Detayları!
ABD ile Çin arasında zaman zaman teknoloji savaşlarının ve hatta yaptırımlarının devam ettiği düşünüldüğü zaman iki ülke arasında anlaşmaların yapılması ilginç bir adım olarak nitelendiriliyor. Ancak bugün yeni bir iddia ortaya atıldı. ABD’li teknoloji devi Apple ile Çin arasında bir süre önce gizli tutulması planlanan bir anlaşmanın imzalandığı öğrenildi.
Apple CEO’su olarak bilinen Tim Cook’un bundan 5 yıl önce Çin’e yönelik bir ziyaret gerçekleştirdiği biliniyordu. Bu ziyaret sırasında 2016 yılında büyük ve oldukça gizli olan, bugüne kadar gizli kalmış bir anlaşma imzalandı.
5 YIL ÖNCE YAPILAN ZİYARETİN DETAYLARI ŞİMDİ ORTAYA ÇIKIYOR!
Anlaşmanın 2016 yılında gerçekleştirilen Çin seyahati sırasında gerçekleştirildiği öğrenildi. Asya bölgesinde Apple ürünlerinin tedariği ve dağıtımı konusunda, ülkeler arasında yaşanan sorunların bu durum karşısında sorun teşkil etmesini engellemek amacıyla gerçekleştirildiği öğrenildi.
Donald Trump döneminde Çin ile ABD arasında ciddi sonuçlar doğuran bir teknoloji savaşı başlamıştı. Bunun ardından Apple dönemin en çok zarar gören teknoloji markalarından birisi oldu. Bu durumda oluşan sorunları engellemek ya da en az seviyeye indirmek için atılan bir adım olduğu öğrenildi.
GİZLİ ANLAŞMAYLA BİRLİKTE ŞİRKET ÖNEMLİ TAVİZLER VERDİ!
Çinli yetkililer bu süreç içerisinde ABD’li teknoloji devi Apple’ın ekonomiye yeterli şekilde katkı sağlamadığını savundukları için yapılan anlaşmanın Pekin’de devlet kurumları ile imzalandığı belirtildi. Bir çeşit lobi oluşturulmuş oldu.
Bu gizli anlaşmanın ortaya çıkan en dikkat çekici ayrıntıları arasında ise dev şirketin Pekin yönetimine karşı pek çok noktada taviz verdiği oldu. Bununla birlikte yasal muafiyetler sağlanmış ve şirketin Pekin ile yapılan ticaretinin olumlu etkilenmesi planlandı.
Çin Apple için kaybedilmemesi gereken önemli bir pazar olarak ifade ediliyor. Böylece anlaşma sonucunda verilen sözler de ortaya çıkmış oldu. Apple Çinli tedarikçilerden daha fazla ürün almak, ülkedeki yazılım şirketleri ile çalışmalar yapmak, ürün tedariği konusunda çeşitli iş birlikleri gerçekleştirmek verilen sözler arasında yer aldı. Tüm dünya bu gizli anlaşmayı konuşuyor.