Artan Fiyatlar Nedeniyle Çocuklar Dengeli Beslenemiyor
Hayvancılık Türkiye'de oldukça önemli bir üretim alanı. Ancak artan maliyetler artık üreticilerin bu mesleği sürdürmesine olanak sağlamıyor. Et, süt ve süt ürünleri üzerinde yürütülen bazı politikalar nedeniyle üreticiler artık hayvanlarına bakamaz oldu. Bu durum ise et ve süt fiyatlarının katlanarak artmasına neden oldu.
Türkiye'de et ve süt üretimi geleneksel bir iş kolu. Hayvancılıkla uğraşan insanlar bir çok risk barındırmasına karşın bu zamana kadar devam ettirdikleri bu işi artık yapamaz oldu. Artan maliyetler nedeniyle onlarca çiftlik hayvanlarını kesime göndererek üretimi durdurdu. Bu durum ise arzın talebi karşılamamasından ötürü, zaten enflasyon nedeniyle artan et ve süt fiyatlarının artık ulaşılmaz hale gelmesine neden oldu. Bu durumdan en çok etkilenenler ise çocuklar oldu.
Süt Fiyatları Maliyeti Karşılamıyor
Süt üreticileri günümüzde satış fiyatlarının maliyetin çok altında kalmış olmasından şikayetçi. Ulusal Süt Konseyi, 1 litre sütün üretim maliyetini 8,75 lira olarak hesaplarken, satış fiyatını ise 8,5 lira olarak belirledi. Buna karşılık olarak ise süt üretici dernekleri 1 litre sütün üretim maliyetini 12 lira 90 kuruş olarak hesaplıyor. Aradaki ciddi farkı ise her litrede neredeyse yüzde 50 oranında zarar olarak ifade ediyor.
Dolayısıyla zarar ettiğini söyleyen bir çok süt üreticisi hayvanlarını kesime göndererek çiftliklerini kapattı. Bu durumda ise piyasada süt arzı azaldığı için fiyatlar adeta tavan yaptı.
Et Fiyatlarına 1 Haftada 3 Zam
Et üreticilerinin durumu da farklı değil. Hayvancılık günümüzde üretim maliyeti en yüksek iş kollarından biri haline geldi. 2023 yılının ilk gününden bu yana et fiyatlarına tam 3 kez zam geldi. İstanbul'da ortalama dana kıyma fiyatı 200 lira, dana kuşbaşı fiyatı 220 lira, kuzu kemikli et 200 lira ve kuzu kemiksiz et ise 320 liraya kadar yükseldi.
Çocuklar Proteine Ulaşamıyor
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önüne alındığında artık et tüketmek oldukça lüks hale geldi. Süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının da etten bir farkı kalmadı. Yetişkinler için hayati bir ihtiyaç olmasa da çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlayabilmeleri için protein almaları şart. Uzmanlar et, süt ve süt ürünlerine gelen zamların ardından çocukların dengeli beslenemediğini ve sağlıklı bir şekilde gelişim gösteremediklerini söylüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun bu konuda yaptığı çalışma da korkunç gerçeği gözler önüne seriyor. Verilere göre Türkiye'de 23 milyon çocuk bulunuyor. TÜİK'in açıklamalarına göre 23 milyon çocuktan 7,3 milyonu dengeli ve yeterli beslenmeleri için gerekli olan et, süt ve süt ürünlerine ulaşamıyor. Söz konusu çocuklar açlık ve yetersiz beslenme tehdidi altında.