Artan maliyetler çiftçileri isyan ettirdi: Domates fiyatları zam şampiyonu olacak!

Akaryakıt, yem, tohum gibi maliyetlerin artması nedeniyle domates üreticileri zor günlerden geçiyor. Domatesin yıl sonuna kadar fiyatının katlanacağı belirtiliyor.
Artan maliyetler çiftçileri isyan ettirdi: Domates fiyatları zam şampiyonu olacak!

Türkiye'deki hayat pahalılığı en çok gıda ürünlerini vurdu. Maliyetlere yetişemeyen üreticilerin sorunu her geçen gün büyüyor. Özellikle tarım ürünleri ve mevsim sebze, meyveleri artan maliyetler nedeniyle normal satış fiyatının çok daha üstünde satılıyor.

Yaz mevsiminin simgelerinden biri olan domates, bu yılki fiyatıyla vatandaşların cebini yakacak. Domates üreticileri duruma isyan ederken, 2021 yılında kilosunu 30 kuruşa sattıkları domatesin maliyetinin bu yıl işçilik ve nakliye ile beraber 1,5 lirayı geçeceğini tahmin ediyor.

Domates fiyatları bu yıl cep yakacak!

2022 yılının zam şampiyonu ürünlerinden biri olan domates, geçtiğimiz yıla göre çok daha yüksek fiyatlarla satılıyor. Domates üreticileri 'çiftçilik batakta ' derken, geçen yıl kilosunu 30 kuruşa sattıkları domatesin maliyetinin bu yıl işçilik ve maliyet nedeniyle 1,5 lirayı geçmesini beklediklerini söyledi.

2021 yılıda 50 dönüme ektiği domatesi bu yıl artan maliyetler nedeniyle 30 dönüme düşürdüğünü söyleyen üretici, geçen yıl 35 kuruşa aldığı domatesin fidesinin bu yıl 75 kuruşa çıktığı, 80 lira olan işçilik ücretinin ise 180 liraya çıktığını söyleyerek maliyet artışlarından şikayet etti.

Artan maliyetler çiftçileri isyan ettirdi: Domates fiyatları zam şampiyonu olacak!

Bir önceki yıl 1 dönüm üzerine yetiştirdikleri salçalık domatesi 7 bin liraya sattıklarını fakat bu yıl 1 dönüm domates üretiminin bu fiyatın çok üzerinde olduğunu belirterek, dönüm başı üretilen domatesin 15 bin liraya satılması gerektiği, kilo başına maliyetin 1 lira 20 kuruşa kadar yükseldiğini söyledi.

Devletin domates üretimine destek vermediğini söyleyerek, sadece yem bitkileri olan buğday ve yoncaya dönüm başına 8 lira verildiğini, çiftçinin büyük bir batakta olduğunu ve sadece tarlalar boş kalmasın diye ekim yaptıklarını ifade etti.

Domates üreticileri, geçtiğimiz yıl kilo fiyatını 30 kuruştan kapattıkları domatesin tarla fiyatının 1,5 lirayı bulacağını ve bunun da tezgahlara acı bir şekilde yansıyacağını söylüyor.