Asgari kurumlar vergisi mi geliyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığının vergi paketine göre uluslararası şirketlerle yurtiçine asgari kurumlar vergisi geleceği iddia edildi. Bunun ardından resmi açıklamalar da takip edilmeye başladı.
Asgari kurumlar vergisi mi geliyor?

Vergi sistemine ilişkin yapılan açıklamalar son dönemin en çok takip edilen konuları arasında yer alıyor. Vergilendirmelerle ilgili olarak düzenlemeye gidileceği ifade edilirken Hazine ve Maliye Bakanlığının vergi paketine göre uluslararası şirketlerle yurtiçine asgari kurumlar vergisi geleceğine ilişkin bir takım açıklamalar gündemde yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan paket uyarınca, Yap - işlet - devret (YİD) ve kamu - özel işbirliği (KÖİ) projelerinde de kurumlar vergisi yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılacak.

ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ GELİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya platformu X (Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda “Yüce Meclisimizde yakında görüşülmesi beklenen pakette yer alan doğrudan vergilerin payını artırmaya yönelik düzenlemelerle vergide adaleti güçlendireceğiz” ifadelerine yer verirken çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınacağı ileri sürüldü.

asgari-kurumlar-vergisi-mi-geliyor.webp

AB ülkeleri başta olmak üzere 30’dan fazla ülkede bulunan küresel asgari kurumlar vergisinde, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euroyu aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerleri asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutuluyor.

asgari-kurumlar-vergisi-mi-geliyor-001.webp

Yurt içinde ise kurumlar vergisi mükelleflerinin yaklaşık yarısının zarar beyan ettiği ya da hiç matrah bildirmediği halde yüksek cirolarla faaliyetlerini sürdürdüğü belirleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin beyanları ile hasılat ve ödeme güçlerinin birbirleriyle kıyaslandığı hibrit bir model hazırladığını ifade ederken pakete göre ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına da asgari gelir vergisi uygulaması getiriliyor. Detayların temmuz ayı itibariyle kamuoyunun bilgisine sunulacağı ifade edilirken vergi konusundaki gelişmeler yakından takip ediliyor.