Ayşenur Aslan Ne Dedi, Halil Falyalı Cinayeti İle Gündeme Taşınan Türk Mukavemet Teşkilatı ve EOKA Olayı Nedir?

Özel bir televizyon kanalında program yapan Ayşenur Aslan sözleri ile gündeme damga vurdu. Halil Falyalı cinayeti hakkında açıklama yapan Aslan Türk Mukavemet Teşkilatı KKTC TMT hakkında ne dedi?
Ayşenur Aslan Ne Dedi, Halil Falyalı Cinayeti İle Gündeme Taşınan Türk Mukavemet Teşkilatı ve EOKA Olayı Nedir?

Sedat Peker tarafından adı bir takım iddialar ile gündeme gelen Halil Falyalı'nın suikast timi tarafından işlenen bir cinayete kurban gitmesinin yankıları büyüyerek devam ederken konu hakkında bir açıklamada Ayşenur Aslan tarafından yapıldı. Özel bir televizyon kanalında kendisine ait programda gündemi değerlendiren Ayşenur Aslan'ın cinayeti değerlendirirken gündeme taşıdığı Türk Mukavemet Teşkilatı’na yönelik sözleri tartışma yarattı.

Konu hakkında RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından son dakika açıklaması yapılarak "Halk TV’deki Ayşenur Arslan’ın sunduğu programda; Kıbrıs Türkünün onuru ve bağımsızlığı için mücadeleler veren Türk Mukavemet Teşkilatı’na yönelik sözlerle ilgili inceleme başlatılmıştır" denildi. Peki, Ayşenur Aslan ne dedi, Türk Mukavemet Teşkilatı nedir, kim kurdu, kimlerden oluşuyor, üyeleri kim, yasal mı, illegal mi?

AYŞENUR ASLAN TÜRK MUKAVEMET TEŞKİLATI HAKKINDA NE DEDİ?

Canlı yayında Halil Falyalı suikastı hakkında değerlendirmede bulunan Ayşenur Aslan "Halil Falyalı kendisini TMT Türk Mukavemet Teşkilatı üyesi olarak tanıtırdı. TMT adada yakın interlandında suikastlarla bilinen, illegal diyelim, yarı resmi bir oluşumdu" sözlerini kullanmıştı. Söz konusu sözler gündeme bomba gibi düşerken farklı tepkiler oluşmasına neden oldu.

Ayşenur Aslan Ne Dedi, Halil Falyalı Cinayeti İle Gündeme Taşınan Türk Mukavemet Teşkilatı ve EOKA Olayı Nedir?

EOKA VE TÜRK MUKAVEMET TEŞKİLATI TMT NEDİR?

Ayşenur Aslan tarafından Halil Falyalı cinayeti ile gündeme gelen Türk Mukavemet Teşkilatı, EOKA militanlarının Kıbrıslı Türkleri sorgusuz sualsiz öldürmeye başlamasının ardından adadaki halkın can güvenliğini sağlamak adına kurulmuştu. Sistematik saldırıların ardından ortak örgütlenme ihtiyacı sonrasında Genel Kurmay 2. Başkanı Orgeneral Salih Coşkun 1958 yılında EOKA'ya karşı bir örgütlenme için Özel Harp Dairesi Başkanı'nı görevlendirdi ve Türk Mukavemet Teşkilatı kuruldu.

Rauf Denktaş ve DR. Fazıl Küçük önderliğinde kurulan TMT'nin başlıca amaçları şu şekildeydi;

Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliklerini sağlamak,

Enosis'e karşı çıkmak,

Türklere yapılacak saldırılara karşı koymak,

Türk toplumunun birlik ve bütünlüğünü korumak,

Anavatana olan bağlılığı sürdürmek.

Türk Mukavemet Teşkilatı bölgede gerçekleştirilen Türk direnişinin simgelerinden biri haline gelirken adalılar tarafından da Türk Kuvayı Milliye olarak anılmaya başlanmıştı. Ayşenur Aslan tarafından yapılan illegal oluşumu bu nedenle tepki toplarken Aslan'dan eleştirilerin ardından henüz bir yanıt gelmedi.