Bakan Bilgin'den Dikkat Çeken Açıklama! Mesai Saati Değişecek mi, Çalışma Saatleri Kısalacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in mesai saatlerine ilişkin açıklamasının ardından mesai saatleri değişecek mi, çalışma saatleri kısalacak mı, olası bir değişiklik kimleri kapsayacak merak konusu oldu. İşte Bakan Bilgin'in açıklamaları.
Bakan Bilgin'den Dikkat Çeken Açıklama! Mesai Saati Değişecek mi, Çalışma Saatleri Kısalacak mı?

Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma konulu panele katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 12 saat, 14 saat zorla çalıştırılan dönemlerin geride kaldığını söyleyerek 8 saatlik mesai uygulamasına ilişkin de dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin'in açıklamalarının ardından mesai saatleri değişecek mi, çalışma saatleri kısalacak mı sorusu akıllara geldi. İşte Bakan Bilgin'in mesai saatlerine ilişkin açıklamaları.

SAATLER KOLUMUZA MESAİYİ DÜZENLEMEK İÇİN GELDİ

Saatlerin 8-5 mesaisini düzenlemek için kola geldiğini belirten Bakan Bilgin, daha önceleri çalışma saatlerinin daha kötü olduğunu 10 saat olduğunu söyledi ve şimdi 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçildiğini söyleyerek 1 Mayıs'ın ortaya çıkmasının altında da uzun mesai saatleri olduğunu söyledi.

Bakan Bilgin'den Dikkat Çeken Açıklama! Mesai Saati Değişecek mi, Çalışma Saatleri Kısalacak mı?

8 saat çalışmanın artık normal karşılandığını belirten Bakan Bilgin "Oysa yeni teknolojiler, insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de bu konuda pilot bir uygulama başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak. Muhtemelen 25 yıl sonra 6 veya daha az saat fiziki çalışma, onun dışında uzaktan çalışmanın da olduğu çalışma biçimleri devreye girecek. Bu kaçınılmaz. Teknoloji emeği ikame ettikçe, teknoloji üretim sürecinin mekanla bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır." dedi.

UZAKTAN ÇALIŞMA

Uzaktan çalışma sürecine de değinen Bakan Bilgin, uzaktan çalışmaya geçilebilmesi için öngörülen sürenin 25 yıl sonra olduğunu, 2018 yılında sonra pandemi nedeniyle uzaktan çalışmanın denenmek zorunda olduğunu, hem kamuda hem özel sektörde uzaktan çalışmanın mümkün ve gerekli olduğunun görüldüğünü söyledi.