Bakan Koca'dan Eris varyantı açıklaması! Eski günlere dönmek yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan son açıklama ile birlikte Eris varyantı hakkında bilgilendirme yapıldı.
Bakan Koca'dan Eris varyantı açıklaması! Eski günlere dönmek yok

Dünya genelinde gündem olan Eris varyantı hakkında endişelerin artmasının ardından bugün Eris Varyantı hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yeni açıklamalar geldi. Covid-19 döneminde maske, mesafe ve karantina gibi pek çok zor günlerin atlatılmasının ardından vatandaşlar tarafından yeniden benzer durumların yaşanabileceği konusunda endişeler de artmaya başladı.

ESKİ GÜNLERE YENİDEN Mİ DÖNÜLECEK?

Konu hakkında merak edilenlerin artmasının ardından Sağlık Bakanı Koca, Omicron'un alt varyantlarını görüyoruz, bunu uluslararası kamuoyuyla da paylaşıyoruz. Ortak bir platform var ve biz aktif üyelerinden biriyiz. Ama Eris varyantına henüz rastlanmadı. Vatandaşlarımızın tedirgin olmasını gerektiren hiçbir durum söz konusu değil. Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu değil. Vatandaşımız müsterih olsun. Şu an gördüğümüz hiçbir varyantın virülansı yani hasta etme gücü, Omicron'dan daha yüksek değil. Onun için asla endişeye mahal yok. Gripten nasıl korunuyorsak aynı şekilde korunacağız." şeklinde ifadeler ile eski günlere dönüş gibi bir durumun mümkün olmadığından bahsetti.

TÜRKİYE'DE MUTLAKA VAR!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan tarafından ise bu virüsün ciddi sonuçlara neden olabileceğinden bahsedilmişti. Türkiye'de de mutlaka vakanın görülebileceği hakkında Ceyhan tarafından "Eris varyantı Türkiye'de de mutlaka var. Bakmazsanız görmezsiniz. Dünyanın bütün ülkelerinde görüldü. Türkiye'de yurtdışından gelenlere özel bir önlem uygulanmıyor. Turizm döneminde çok yoğun turist geldi. Şu anda Türkiye'de test yapmak çok zor çünkü insanların bunu güvenle yapabilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın belli kriterleri olmalı. Bu kriterler salgının yaygın olduğu ve ağır seyrettiği ilk dönemde çıkarıldı. Vakalar daha hafif seyretmeye başladığından beri kriterler karşılanmadığı için test yapılamıyor. Ancak kişi kendi parasıyla test yaptırabiliyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.