Bayram öncesi kasaplardan kurban eti uyarısı! Sakın bunu yapmayın

Kurban Bayramı'nda sayılı günler kala kurban etinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği konusunda kasaplardan uyarı geldi.
Bayram öncesi kasaplardan kurban eti uyarısı! Sakın bunu yapmayın

Kurban Bayramı'na günler kala pek çok vatandaş tarafından kurbanlık hazırlıkları yapılmaya başlandı. Bu hazırlık sürecinde ev için alışverişlerini tamamlayanlar kurbanlıklarını da seçti. Bayrama da sayılı günler kala kasaplar tarafından etin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği hakkında merak edilenler ise peş peşe gelmeye başlandı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı tarafından bugün yapılan açıklamalarda etin nasıl saklanması gerektiği konusunda merak edilenlere yanıt verildi.

SAKIN BUNLARI YAPMAYIN!

Senelerdir pek çok sağlıkçı tarafından da kurban için vatandaşlara yapılan ilk uyarıda etin 24 saat dinlenmesi gerektiği konusu yer almıştı. Bunun yanı sıra da Yardımcı tarafından yapılan açıklamalarda “Kurban etini sakın poşete koymayın. Poşete koyduğunuzda et yeşillenecektir. Bazen de kokup tüketilmeyecek hale gelir. Bu yanlış saklama koşulları nedeniyle etler çöpe gidiyor. Eti kesinlikle poşete koymayın. Uygun koşullarda muhafaza edilen et çok da beklemeden kasaba götürülmelidir. Geçen yıl 40 kiloluk koçun etini bir vatandaşımız poşetlere sarmıştı ve o etin tamamı çöpe gitti. Üst üste poşete et koymayın.” şeklinde ifadeler ile poşetleme konusunda hata yapılmaması gerektiğinden bahsedildi.

Bununla birlikte kıyma yaptırmak isteyen vatandaşlar için de tercihlerinin mutlaka kasaplardan yana olmasının gerektiğine değinerek, “Havalar sıcak gidiyor ve Kurban Bayramı’nda etler hızlı bozulabilir. Etler kutularda, sini veya tepsi gibi kaplarda taşınmalıdır. Poşete et kesinlikle konulmamalı. Uygun olmayan koşullarda da kıyma çektirilmesin. Kasap haricinde kıyma çektirmeyin etiniz bozulur.” şeklinde konuşuldu.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALIDIR?

Yapılan bu uyarıların ardından kurbanlıklarını kesecek olan vatandaşlar tarafından da en çok araştırılan konu etin nasıl saklanması konusunda oldu. Çoğu zaman yanlış saklama yöntemleri nedeni ile etlerin araya gitme durumu olduğu ifade edilirken geçtiğimiz senelerde kurban bayramında etlerin yüzde 30'unun araya gittiğinden bahsederek, “Bu oranı geçen yıl yüzde 10’a kadar düşürdük. Kadınlarımız lütfen bir günlerini kurban etlerine ayırsınlar. Kurban kesildikten sonra etler kaplara konulup üstleri örtülmelidir. Bu şekilde klimalı, serin odalarda en az 2 saat kurban etini dinlendirin. Bu dinlendirme işleminde de etleri sürekli olarak çevirmek gerekiyor.” ifadeleri ile bu konuya dikkat edilmesinin önemli olduğu ifade edildi.