Beklenen Marmara depremine ilişkin uzmandan kesin uyarı! 7 il için tedbirlerin alınması gerekiyor
Milyonlarca vatandaşın endişe içinde beklemesine neden olan Marmara Depremi hakkında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda olası bir deprem sonucunda yaşanabilecek olan riskler ve tsunami tehlikesinin bulunup bulunmadığından bahsedildi.
MARMARA DEPREMİ İLE BİRLİKTE TSUNAMİ RİSKİ!
Yaşanabilecek olan olası bir deprem felaketine karşı konuşan uzman, "Marmara Denizi'nin dibinde 3 çukur var, yaklaşık 900-1200 metre civarında. Üzerinde 15-20 metreye yakın alüvyonlar var. Bunlar depremin sarsıntısıyla sallanacak, o heyelan kütleleri denize akacak ve dolayısıyla tsunami oluşacak. Bu tsunamiden korunmak için seyretmek yerine kıyılardan uzaklaşmak lazım. 2011'de Japonya'daki depremin ardından meydana gelen tsunamide Sendai Körfezi'ndeki ölenlerin çoğu yaşlı insanlar. Orada tsunamiye karşın 10 metrelik taşkın duvarları yapılmış ancak tsunami dalgaları 32 metreyi aştı. Orada beklenen 7,5 büyüklüğünde bir depremdi, fakat 9 büyüklüğünde bir deprem oldu." dedi.
Açıklamalar sonucunda olası bir depremde yalnızca yaşatacağı yıkımlar değin, tsunami gibi felaketlere de dikkat edilmesinin önemli olduğundan bahsedildi.
Süreç hakkında belirli örneklerde bulunan uzman isim bununla birlikte yaşanabilecek olan depremin hem büyüklüğü hakkında hem de yaşanmasının ardından etkisi altına alacağı, yıkımların yaşanabileceği iller konusunda tek tek uyardı.
7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYPR!
Toplamda 7 ili birden etkileyebilecek olan bir deprem felaketinin bizi beklediği hakkında ise "İstanbul'da 7'nin üzerinde bir büyüklükte deprem olacak, bu kesin. Ortalama 7,2 bir deprem bekleniyor, belli hata payları olabilir. Dolayısıyla oluşabilecek bir tsunamiye karşı sahilden uzaklaşmamız lazım, yüksek yerlere gitmemiz gerekli." şeklinde açıklamalarda bulunuldu.
Her ne kadar depremin ne zaman ve kaç büyüklüğünde yaşanabileceği net bir şekilde tahmin edilemese de bilimsel şekilde sunulan veriler ile birlikte yaşanma ihtimali bulunan olaylar üzerinden hem yetkili kişilere hem de vatandaşlara gerekli uyarılar uzmanlar tarafından yapıldı.