Berat Kandili'nde edilecek olan dualar hangisidir?

6 Mart tarihine denk gelen Berat Kandili'nde hangi duaların okunacağı bugün internet üzerinde en çok merak edilenler arasında yer aldı.
Berat Kandili'nde edilecek olan dualar hangisidir?

Müslümanlar için son derece kutsal günlerden biri olan Berat Kandili, Şaban ayının 15'inci gününe denk gelmektedir. İbadet ve dualar ile geçirilen bugünde İslam dinine göre temize çıkmak olarak bilinmektedir. Bu inanç ile o günü dualar ile geçiren Müslümanlar tarafından ise bugün hangi duaların okunacağı oldukça merak edilmektedir. Ayet, sure ve hadisler ile geçirilen bugünde kişilere okunacak olan dualar başlıca şu şekilde verilmiştir; 

BERAT KANDİLİNDE OKUNACAK OLAN DUALAR 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed tarafından Berat Kandili'nde okunan dua şu şekildedir; 

"Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim"

Bununla birlikte diğer okunan dualar da şu şekilde verilmiştir; 

"Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."

Anlamı: "Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin."

  • “Allah'ım! Günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün hatalarımı bağışla.” (Buhari, Daavat, 60)
  • “Allah'ım acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, ihtiyarlık düşkünlüğünden ve kabir azabından sana sığınırım. Allah'ım! Bana sana karşı gelmekten sakınma duygusu kazandır.Nefsimi günahlardan arındır, çünkü onu en iyi arındıracak olan Sensin.Nefsimin sahibi ve efendisi sensin.Allah'ım! Faydasız bilgiden, ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten, kabul olmayacak duadan sana sığınırım.” (Müslim, Zikir, 73; Nesai, İstiaze, 13, 65)
  • “Allah'ım! Senden senin sevgini ve beni sana yakın kılacak herkesi sevmeyi bana nasip etmeni niyaz ediyorum.” (Tirmizi, Daavat, 73)
  • “Allah'ım! Beni güzellikler işleyip müjdesine nail olanlardan, kötülük işlediklerinde de bağışlanma dileyenlerden eyle.” (İbn Mace, 57)

Edilmesi gereken duaların yanı sıra, bununla birlikte de Berat Kandili'nde yapılması gerekenler arasında nafile namazı kılmak, Kur'an okumak, tövbe etmek, dua etmek, salavat getirmek, sadaka vermek ve hamd etmek gerektiği de bilinmektedir.