Bu belirtilere dikkat! Bunlar varsa kolon kanseri olma riskiniz var, hemen doktorunuza başvurun

Son dönemde kanser vakalarında büyük artış yaşanırken kolon kanseri tanısı konulan kişi sayısında yaşanan artış alarm verilmesine neden oldu. Peki, kolon kanseri belirtileri nelerdir, nasıl tanı konur?
Bu belirtilere dikkat! Bunlar varsa kolon kanseri olma riskiniz var, hemen doktorunuza başvurun

Tüm dünya salgın hastalıklarla mücadele konusunda büyük bir savaş verirken ne yazık ki koronavirüs salgını ile can kayıpları artmıştı. Tüm dünyada tedavisi olmayan hastalık denilince ise akla gele ilk şey kanser hastalıkları olarak öne çıkıyor. Son yıllarda insanların beslenme ve yaşam tarzlarında yaşanan değişimler kanser vakalarını arttırırken kolon kanseri görülme sıklığı da artıyor. 

Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken tanı büyük önem taşırken kalın bağırsakta görülen kolon kanseri ise en ölümcül kanser türleri arasında yer alıyor. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülme oranına sahip olan kolon kanseri erken tanı konulması durumunda ise doğru tedavi ile beraber başarılı sonuçlar verebiliyor. 

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

Kolon kanserinin belirtileri ne yazık ki pek çok başka hastalıkla karıştırıldığı için çoğu zaman hastalar tarafından önemsenmiyor. Bu da hastalığın erken tanısını zorlaştırıyor ve genelde daha ağır belirtilerin çıktığı ileri evrelerde tanı konulmasına neden oluyor. Kolon kanseri belirtileri olarak;

Tuvalette bağırsağın tam olarak boşaltılamadığının hissedilmesi, 

Bağırsak alışkanlıklarında sürekli olarak kabızlık ya da ishal olma gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bunların uzun sürmesi, 

Dışkının renginin koyulaşması ya da dışkı içerisinde koyu ya da parlak renkli kan gelmesi, 

Karında gaz, ağrı ya da şişkinlik şikayetlerinin yaşanması, 

Kişinin kilo kaybı yaşaması, 

Sürekli olarak kişinin kendisini yorgun ve halsiz hissetmesi. 

Bu belirtileri gösteren kişilerin doktora görünerek tedavi olması ve gerekli görülmesi durumunda kolonoskopi çektirmesi önerilmektedir.