Bu Besinler Ramazan'da 16 Saat Tok Tutuyor! Susuzluğu da Gideriyor Oruç Tutacaklar Dikkat

Sahurda tok tutacak olan yiyecekler hangisi? En tok tutan, acıktırmayan, enerji veren ve dinç hissetmeyi sağlayan yiyecekler neler? Ramazan ayında sahur önerileri ve yiyecek tavsiyeleri.
Bu Besinler Ramazan'da 16 Saat Tok Tutuyor! Susuzluğu da Gideriyor Oruç Tutacaklar Dikkat

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Milyonlarca vatandaş 2 Nisan Cumartesi günü ilk oruçlarını tutacaklar. İlk Sahur ise Cuma gecesi yapılacak. Uzmanlar oruç saatinin uzun olması nedeniyle sahurda çok dikkatli beslenilmesini öneriyorlar.

Bu kapsamda yenilebilecek olan besinler hakkında bilgiler veren uzmanlar, özellikle en tok tutan besinlere dair ipuçları verdiler. Emlak365.com olarak bizlerde uzmanların bu önerilerini sizlerle paylaşıyoruz.

UZMANLARDAN SAHUR ÖNERİSİ EN TOK TUTAN YİYECEKLER

Dr. Ümit Aktaş Türkiye Gazetesi'nde yer alan haberde; oruç tutacak olan vatanadaşlara uyarılarda bulundu. Aktaş vatandaşların doğru beslenme önerileri hem açlık hemde susuzlukla çok rahat baş edebileceklerini söyledi. Aktaş vatandaşların doğru bildiği yanlışlara da değinerek "Oruç tutmayı zorlaştıran pek çok sorunun ardında düşük kan şekeri vardır. Halsizlik, açlığa dayanamamak, baş ağrıları hep kan şekerinizin düşmesinden kaynaklanır.

Sahurda bol karbonhidrat tüketerek, pidenin üstüne reçel sürerek gün içinde şekerinizin düşmemesi için önlem aldığınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz" açıklamasında bulundu. Vatandaşların özellikle sahurda, börek, çörek, pide gibi karbonhidratlı besinlerle kan şekerlerini yükselttiklerini sonradan aniden düşürdüklerini söyledi. Yanlış seçimlerin sonucu ise açlık ve susuzluk olarak yansıdığını açıkladı.

Sahurda Ne Yenmeli?

Sahurda ne yemeli? sorusuna bazı kombinasyon önerileri ile yanıt veren Dr. Ümit Aktaş vatandaşların yapabilecekleri tarifleri şöyle açıkladı.

Protein ve yağ kombinasyonu; protein kaynakları ile birlikte tereyağı, sızma zeytinyağı yağlardan oluşan kombinasyonun kan şekerinin dengeli seyredeğini açıkladı. Bir örnek veren Aktaş bol tereyağlı sahanda yumurta veya üzerine sızma zeytinyağı gezdirilmiş haşlanmış yumurta dedi.

İkinci öneri ise baklagiller oldu. kuru fasulye, yeşil mercimek ve nohut örneklerini veren uzman isim bu besinlerin yavaş sindirildiğini ve uzun süreli enerji sağladığını açıkladı. Haşlanmış baklagil ile birlikte maydanoz, dereotu ve bol sızma zeytinyağı ile salatanın çok iyi bir örnek olduğunu açıkladı. Bir diğer seçenek kemik suyuna çorba olarak tanımlayan Dr. Ümit Aktaş kemik suyuna çorbanın iyi bir tercih olacğaını söyledi.

Dr. Aktaş ayrıca ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler ile birlikte yoğurt ve tarçın üçlüsü oluşturmanın da hem enerji seviyesini koruduğu hemde açlığı kontrol altına aldığı ifade edildi. Sahurda kahve yerine ıhlamur öneren Dr. Aktaş bitkisel çayların susuzluğu gidermede çok etkili olduğunu söyledi.