Bu test ile 10 yıl içinde ölüp ölmeyeceğinizi öğrenin! Öğretmenlerin bir bildiği varmış!
İngiltere'de yapılan bir araştırma, orta yaş grubundaki bireyler arasında büyük ilgi uyandırdı. Bu araştırma, kişilerin gelecekteki 10 yıl içinde yaşama olasılıklarını belirlemek için alışılmadık bir yöntem kullanıyor. İlgili yöntem, sadece ayağa kalkma eylemi değil, daha çok ayaklar üzerinde durma yeteneğiyle ilişkilendiriliyor. Araştırma, kişinin bu basit dengede durma testi sonuçlarına dayanarak gelecekteki ölüm riskini tahmin edebileceğini öne sürüyor.
Uzmanlar, basit bir denge testine katılan gönüllüler üzerinde yaptıkları çalışmada, destek olmadan 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde durabilenlerin, önümüzdeki 10 yıl içinde ölme olasılığının yüzde 84 daha yüksek olduğunu tespit etti. Bu sonuçlar, yaş ve hastalık gibi diğer etkenler dikkate alındığında elde edildi.
PEKİ DENGE TESTİ NASIL YAPILIR? İŞTE DETAYLAR.
Denge testi, katılımcılardan bir bacağını kaldırmalarını ve yere değmeden, ellerini yanlarında tutarak ve ileriye bakmaksızın diğer bacaklarının arkasına yerleştirmelerini isteyen bir prosedürü içeriyor. Her katılımcıya bu testi geçmek için 3 deneme hakkı verildi. Testi başarıyla tamamlayamayan kişiler arasında, testi geçenlere kıyasla ölüm oranının yüzde 4,5 ile yüzde 17,5 arasında daha yüksek olduğu gözlemlendi.
Brezilya, Finlandiya, Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD'den gelen araştırmacılar, yaşlı bireyler için düzenli sağlık kontrollerine bir denge testi eklemenin, sağlık profesyonellerine önemli bilgiler sunabileceğini öne sürüyor. Dünya genelinde her yıl 680.000'den fazla insanın düşmeler sonucu yaşamını yitirdiğini düşünürsek, bu 10 saniyelik testin kullanımı oldukça önemli bir potansiyele sahip. Test, savunmasız olan bireyleri tespit etmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca, insanlar genellikle 60'lı yaşlarına kadar denge yeteneklerini koruma eğilimindeyken, bu yaşın üzerinde bu yeteneklerin hızla azalmaya başladığına dikkat çekilmektedir. Bu nedenle, yaşlılık döneminde denge testinin rutin kontrollerin bir parçası haline getirilmesi, sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesine ve önlenmesine katkı sağlayabilir.