Çevreyi Kirleten Araç Sahipleri Yandı! Bakanlık'tan Ceza Yağacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında uygulanacak cezalara ilişkin yeni bir tebliğ yayınladı. Tebliğ'de çevreyi kirleten kişi ve kuruluşlara büyük cezalar söz konusu olacak.
Çevreyi Kirleten Araç Sahipleri Yandı! Bakanlık'tan Ceza Yağacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeni yıldan itibaren çevre kirliliğine yol açan kişilere uygulanacak cezaları belirledi. Bakanlık tarafından, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyaınca verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cezalara Yüzde 36 Oranında Zam

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ gereğince, ilgili kanuna aykırı davranışlarda bulunan kişi ve kurumlara 2022 yılında uygulanacak para cezaları, yeniden değerleme oranına göre yüzde 36,20 artırıldı.

Buna göre 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren egzos gazı emisyon ölçümü yaptırmayarak çevreye zarar veren motorlu taşıt kullanıcılar 2 bin 815 lira, fakat aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı misyona neden olması halinde ise motorlu taşıt sahipleri 5 bin 633 lira ödemekle yükümlü olacak.

Taşıtlarda bulunan egzos gazı emisyon kontrol sistemi olan katalitik konvertör / katalizör / dizel partikül filtresi olmadan trafiğe çıkan motorlu taşıt sahibine de yine 2 bin 815 lira para cezası uygulanacak.

Çevreyi Kirleten Araç Sahipleri Yandı! Bakanlık'tan Ceza Yağacak

İllegal Yollarla Ölçüm Yapanlara Ceza Yağacak

Egzoz Gazi Emisyon Yetki Belgesine sahip olan fakat ilgili yönetmelikle düzenlenen şartları kaybettiği belirlendiği halde ölçüme devam eden veya belirlenen kurallara aykırı ölçüm yapanlar 11 bin 266 Türk Lirası ceza alacak.

Karar kapsamında, hava kirliliğine neden olan ve işletilmesi yönetmelikle izne tabi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan onay almadan kuran ve işleten, iznin iptal edilmesine rağmen işletmeye devam eden, bu tesislerde yine izinsiz değişiklik yapan ya da yetkili makamların uygun gördüğü değişiklikleri belirlenen sürede yapmayanlar 131 bin 516 lira ceza ödeyecek. Ayrıca bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırların üstündeyse para cezası 263 bin 49 liraya yükselecek.

Çevressel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde verdikleri Taahhütnameye aykırı davrananlar da yaptıkları her bir ihlal için 54 bin 783 lira ödeyecek.

Kurulması zorunlu atık alım, ön artırma, artırma ya da bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kursa da çalıştırmayanlara 328.819 TL para cezası verilecek.

Benzin ve naftanın depolanması, dolumu ve tankerlerle nakliyesine ilişkin terminaller, dolum adaları ya da akaryakıt istasyonlarında kullanılan düzenek, tesis ile tankerlerden salınan uçucu organik birleşiklerin kontrolüne ilişkin Bakanlık tarafından belirlenen kurallara uymayan, terminaller ya da dolum adaları için 81 bin 720 lira, akaryakıt istasyonları için 40 bin 860 lira, tankerler için 4 bin 86 lira para cezası uygulanacak.

Çevreyi Kirleten Araç Sahipleri Yandı! Bakanlık'tan Ceza Yağacak

Katı yakıt özelliklerini karşılamayan yakıtları ithal eden ya da satanlara, katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boşaltılması ya da torbalanmasına ilişkin kriterlere uymayanlara 22 bin 537 lira, belgelerin veya izinlerin alınmaması halinde 33 bin 806 lira idari para cezası verilecek.

Kurallara aykırı biçimde gürültü ve titreşime neden olan konutlar için 2 bin 171 lira, ulaşım araçları için 6 bin 555 lira, iş yerleri ve atölyeler içib 21 bin 903 lira, fabrika, şantiye ve eğlence işletmelerindeki gürültü için 65 bin 750 lira idari para cezası kesilecek.

Çevre Kirliliğine Yol Açan Kişilere Ceza Verilecek

- Kanun ve yönetmenlikteki standartlara aykırı şekilde atıkları toprağa verenlere 131 bin 516 lira, bu durumun konutlarla ilgili işlenmesi durumunda her konut için 3 bin 267 lira ceza (müstakil konutlarda sorumluluk kullananın, diğer konutlarda yöneticinin),

- Biyolojik çeşitliliğe zarar veren ve ilan edilen Özel ÇEvre Koruma Bölgeleri için tespit edilen esaslara aykırı davrananlara ve sulak alanlar için yönetmelikle belirlenen koruma esaslarına aykırı hareket edenlere 109 bin 593 lira,

- Kanuna aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 109,49 lira,

- Kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağın kendisine ve kaynağı besleyen yer üstü ve yer altı sularına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltanlara 263 bin 49 lira (konutlarda her konut için 6 bin 555 lira),

- Kanunlara ve yasaklara aykırı atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayanlara 122 bin 580 lira - 490 bin 320 liraya kadar ceza verilirken, ithal edenlere de 408 bin 600 lira ödeyecek.

- Umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere 1362 lira ceza uygulanacak.

- Plastik poşetlerle ilgili kurallara uymayan ve ücretsiz olarak verdiği tespit edilen satış noktalarına kapalı satış alanının her metrekaresi için 22,53 lira; elektronik ortamda satış yapanlara ise 4 bin 86 liradan 40 bin 860 liraya kadar ceza verilecek.

- Esaslara aykırı plastik poşet üretene, tedarik edene 20 bin 430 lira,

Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara uymayanlara 32 bin 688 lira para cezası uygulanacak.