Cilo Dağı'na Ocak Ayında Tırmanan İlk Dağcı Oldu

Cilo Dağı'nda bulunan Cennet Cehennem Vadisi yaz aylarında dağcıların en çok tercih ettiği yerlerden bir tanesi. Ancak kış aylarında doğal şartlar nedeniyle çıkılması neredeyse imkansız olan vadiye bir dağcı, ilk kez ocak ayında tırmandı ve muhteşem doğal güzelliği görüntüledi.
Cilo Dağı'na Ocak Ayında Tırmanan İlk Dağcı Oldu

Dağcıların en çok ziyaret ettiği yerlerden bir tanesi de Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan Cilo Dağı. Cilo Dağı'nda bulunan Cennet Cehennem Vadisi yaz aylarında birçok dağcı tarafından ziyaret edilse de ilk kez bir dağcı ocak ayında vadiye tırmandı. 

Dağcı Ahmet Güldal bir ilke imza atarak kış aylarında Cilo Dağı'nda bulunan Cennet Cehennem Vadisi'ne tırmandı. Genel manada doğal şartların izin vermediği ve oldukça çetin geçen kış şartlarında dağcıların tercih etmediği vadinin kışın nasıl bir doğal güzellik sunduğu da ilk kez görüntülenmiş oldu.

Sıcak Geçen Ocak Ayını Fırsat Bildi

Hakkarili dağcı Ahmet Güldal tırmanmayı en çok sevdiği dağlardan biri olan Cilo Dağı'nda bir ilke imza attı. Bu zamana kadar hep yaz aylarında ziyaret edilen Hakkari Yüksekova sınırları içinde yer alan Cilo Dağı'nın Cennet Cehennem Vadisi'ni ocak ayında ziyaret etti.

Bu yıl Türkiye genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Ocak ayının son günleri yaşanmasına karşın ülkenin neredeyse tamamında günlük güneşlik bir hava hakim. Sıcak geçen Ocak ayını fırsat bilen dağcı Ahmet Güldal, bir ilki yaşamak istedi. Cilo Dağı'na tırmanan Güldal, bir video çekerek hem tırmanışın detaylarını anlattı hem de doğal güzellikleri herkesle paylaşmak istedi.

Sıcak Havaya Rağmen Hızlı Bir Rota Çizdik

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına rağmen yine de doğal şartların zorlu olduğunu söyleyen Güldal, "Yol boyunca 1,5 metrenin üzerinde kar olan bölgeler vardı. Biz rotamızı gün boyu güneş alan yerlerde geçecek şekilde çizdik. Böylelikle kendimize daha hızlı bir rota belirlemiş olduk." dedi.

Cennet Cehennem Vadisi'nde karşılaştığı manzara karşısında şaşkınlığını dile getiren Güldal, "Normal şartlarda ocak ayında buraya gelsek böyle bir manzarayla karşılaşmamız pek mümkün olmaz. Yıllardır burada dağcılık yapa arkadaşlarımız var. Onlardan da edindiğim bilgilere göre ilk kez buraya ocak ayında yürüyüşler düzenleniyor. Görüldüğü üzere buranın muazzam bir güzelliği var. Buranın milli park statüsüne alınıp insanların ziyaretine açılması gerekiyor." dedi.

Doğayı koruma yönünde vatandaşları uyarmayı da ihmal etmeyen Güldal, bulundukları bölgede ayı, dağ keçisi, kurt, tilki gibi yabani hayvanların bulunduğunu ve doğaya zarar vermeden tırmanışların ve ziyaretlerin yapılması gerektiğini vurguladı.