Çin'in deprem erken uyarı sistemi Türkiye'de kullanılmaya başlandı!
Türkiye deprem gerçeği ile Şubat ayında çok acı bir şekilde yeniden yüzleşmek zorunda kaldı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem neticesinde 11 ilde büyük yıkımlar olmuş ve resmi kayıtlara göre 50.000’den fazla vatandaş hayatını kaybetmişti. Bu deprem felaketinin ardından yaraları sarma çalışmaları devam ederken bir yandan da deprem ile alakalı yeni çalışmaların gündeme alındığı belirtildi.
DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ GELİŞMESİ!
Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinde yeni yıkıcı depremlerin olma potansiyeli uzmanlarca yüksek görülüyor. Bunun için kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilirken deprem erken uyarı sistemi ile alakalı yeni bir gelişme yaşandığı iddia edildi.
Çin Ulusal Radyosu tarafından yapılan yeni bir bilgilendirmeye göre Çin’in geliştirdiği deprem erken uyarı sistemi Türkiye’de kullanılmaya başlandı. Çin'in Sichuan eyaletindeki Chengdu İleri Teknoloji Doğal Afetlerle Mücadele Enstitüsü tarafından geliştirilen bu teknoloji, dünyada öncü bir konumda bulunuyor.
Verilen bilgilere göre Çin’in deprem erken uyarı sistemini kullanan tek ülke de Türkiye değil. Nepal ve Endonezya başta olmak üzere çok sayıda ülkede bu sistem kullanılıyor. Sistem içerisinde küresel bir ağ bulunuyor. Bu küresel ağ 2 milyon 400 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu sistem sayesinde şu ana kadar 76 defa deprem erken uyarı sistemi çalışarak uyarı verdi.
Kullanılmaya başlanan erken uyarı sistemi sarsıntının ilk anlarında yayılan sismik dalgaları tespit edebiliyor. Bu dalgaları algılayarak bilgisayarlara ileten sistem sarsıntının büyüklüğünü ve etki alanını hesaplayabiliyor. Anında ilgili bölgelere akıllı telefonlar üzerinden uyarı yapılırken insanların güvenli alanlara gidebilmeleri için kısa bir süre sağlıyor.