Çipli yeni kimliklerde veriliş tarihi nereden, nasıl öğrenilir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte nüfus cüzdanları yerini çipli kimliklere bıraktı. Ancak çipli kimliklerde bazı bilgiler bulunmuyor. Yeni kimlik veriliş tarihi nereden, nasıl öğrenilir? İşte bilinmesi gerekenler.
Çipli yeni kimliklerde veriliş tarihi nereden, nasıl öğrenilir?

Kimliklerde eski düzen bir kenara bırakılarak teknolojiye uyumlu yepyeni bir sisteme geçildi. Uzun yıllardır kullanılan nüfus cüzdanlarının yerine artık çipli kimlik kartları kullanılmaya başladı. Kimliklerini değiştirmek isteyen vatandaşlar, nüfus müdürlüklerinden randevu alarak yeni kimliklerine sahip olabilecekler.

Eski kimlik ile yeni kimlik arasında ise bazı farklar bulunuyor. Örneğin eski kimlikte veriliş tarihi gibi bilgiler bulunurken, yeni çipli kimlikte yer almıyor. Peki, yeni kimlikte veriliş tarihi nasıl öğrenilecek?

Çipli kimliklerde kimlik veriliş tarihi nereden, nasıl öğrenilir?

Eski nüfus cüzdanlarının üzerinde kimlik veriliş tarihi gibi bilgiler yer alıyordu. Fakat yeni kimliklerde veriliş tarihi yazmıyor. Yalnızca T.C. kimlik numarası, ad, soyad, doğum tarihi, seri numarası, son geçerlilik süresi, cinsiyet, uyruk, ıslak imza, fotoğraf, mühür bilgileri yer almaktadır. Eski kimliklerde bulunan doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kütük numarası, veriliş yeri ve nedeni gibi bilgiler yenilerinde bulunmuyor.

Kimlik veriliş tarihini öğrenmek için ise yapılması gereken işlem oldukça kolay. E-Devlet sistemi üzerinden kimlik bilgilerinizi görüntüleyebilir ve kimliğinizin veriliş tarihini saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz. Bunun için T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra ‘ Kişisel Bilgiler ‘ bölümüne girerek kimlik bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Ayrıca kimlik veriliş tarihini öğrenebilmek için kimliğinizi incelemeniz de yeterli olacaktır. Örneğin 02.02.2020 tarihinde kimlik aldıysanız, kimliğin son geçerlilik tarihi 02.02.2030 olacaktır. Yeni kimliklerin kullanım süresi 10 yıl olduğu için kimliğinizin son geçerlilik tarihine bakarak da ne zaman aldığınızı görebilirsiniz.

Yeni kimliklerde yer almayan kişisel bilgileri öğrenmek için en etkili yöntem e-Devlet üzerinden kontrol etmek olacaktır. E-Devlet sisteminde tüm bilgiler eksiksiz ve doğru olarak yer almaktadır. Yeni kimlik sahibi olan kişiler, tüm özel bilgilerini e-Devlet üzerinden görüntüleyebilecekler.