Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklama Yaptı! Seçim Barajı Yüzde 7'ye Mi Düşüyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim barajı ile alakalı olarak önemli açıklamalarda bulundu. Seçim barajı yüzde 7'ye mi düşürülecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklama Yaptı! Seçim Barajı Yüzde 7'ye Mi Düşüyor?

Türkiye'de seçim sistemi ile alakalı olarak uzun bir süredir AK Parti tarafından bazı değişiklikler yapılması için çalışmalar yürütülüyordu. Bu çalışmalar son dönemlerde ağırdan alınsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.

SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM YASASI DEĞİŞİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim barajı ile alakalı olarak, "Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu üzerinde bazı değişiklikler yapmak istediğimiz biliniyor. Bunun için AK Parti de Cumhur İttifakı'nda ortağımız MHP de ayrı ayrı çalışmalar yaptılar. Bunun yanında BBP de kendi tekliflerini bizim arkadaşlarımıza göndermiştiler. Ben Hayati Bey'den MHP ile yapılan ortak çalışmanın taslak metnini aldım. Bu taslak metni MHP Genel Başkanı Devlet Bey ile de paylaştım." dedi.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'YE DÜŞÜYOR

Seçim yasasında yapılması muhtemel değişiklikler hakkında açıklamalarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sonuç olarak ortaya çıkan taslak metin için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de gerçek bir nezaket göstererek kendileri için uıygun olduğunu bildirmişlerdir. Şimdi bu çalışmada ne var. Öncelikle seçim barajının yüzde 7 olması konusunda kararlı bir duruş sergileniyor. Onun dışında iddia edildiği gibi dar bölge, daraltılmış bölge gibi farklı bir sisteme asla girmiyoruz. Bu hafta veya em geç gelecek hafta hem bizim partimizin hem de MHP'nin yetkili isimleri yeniden bir araya gelip taslak metne son halini verecekler. Bizim de onayımızdan sonra iş bitecek." ifadelerini kullandı.

AK Parti ile MHP arasında yapılan görüşmelerde siyasi partiler ve seçim yasası ile alakalı olarak hangi maddelerde değişim yapılması kesinleştirilecek. Daha önce kulislere bu konuda çok sayıda bilgi sızmıştı. Yapılacak olan değişim sadece seçim barajını kapsamayacak. Milletvekili sayılarından siyasi partilere verilen devlet yardımlarına kadar oldukça kapsamlı değişikliklerin yapılması bekleniyor.