Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası alınan kararları açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde yapılan kabine toplantısının ardından alınan kararlar belli oldu. Alınan kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açıklama yaparak duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası alınan kararları açıkladı!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetiminde toplandı. Kritik konuların görüşüldüğü toplantıda alınan kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan Millete Sesleniş konuşması yaparak kamuoyuna duyurdu.

46.104 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ!

Büyük bir deprem felaketi yaşandığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyet tarihinin en fazla can kaybına neden olan deprem felaketini yaşadık. Bugün itibariyle 46.104 vatandaşımızı bu felaket nedeniyle kaybettiğimizi tespit ettik. Deprem felaketinin açtığı yaraları kapatmak için devletimiz ilk andan itibaren tüm imkanlarla bölgede seferber edilmiştir. Polisimiz ve jandarmamızın bölgede çalışmalarla destan yazdılar. Sağlık görevlilerimiz insan üstü gayretle çalıştı ve çabaladı. Belediyelerimiz deprem şehirlerine koştu. Tüm AFAD ekiplerimizin yanında madencilerimizi, ormancılarımızı, DSİ ekiplerimizi arama kurtarma çalışmaları için hemen bölgeye gönderdik.

Uluslararası yardım çağrılarımıza cevap veren 90 ülkeden profesyonel arama kurtarma ekiplerini sahaya dağıttık. Toplamda 35 bin kişilik arama kurtarma ekipleri bu çalışmalarda yer aldılar. Gönüllü katılımlarla yarım milyon vatandaşımız bölgede depremzedelerin yardımına koştular. Ancak yıkım o kadar fazlaydı ki çalışmaları ilk anda istediğimiz şekilde yapamadık. Lakin kısa sürede düzeni sağlayarak önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. Aynı anda 1.750 binaya müdahale ettik. Yıkılan ve arama kurtarma yapılması gereken ekip sayısı arasında büyük fark bulunuyordu. Buna rağmen ekiplerimiz çalıştı. Depremin 10. gününde arama kurtarma çalışmalarının çoğunu tamamlamayı başardık.

Bugün depremin dördüncü haftasını geride bırakırken yaşadığımız afetin büyüklüğünü daha iyi görüyoruz. Depremin yol açtığı geniş yıkım geride kalan insanlarımızın hayatını da zorlaştırıldı. Deprem bölgesinde 230 bin bina yıkılmış, yıkılacak bina var. Evi hasarsız veya az hasarlı olan vatandaşlarımız kaygı nedeniyle evlerine giremediler. Bu vatandaşlarımızın bir kısmını diğer illere tahliye ettik. 1,5 milyon insanımız çadırlarda, 53 bin insanımız konteynerlerde hayatlarını sürdürüyorlar.

2 ayda 100 bin konteyner kurarak yarım milyon insanımızı bunlara taşımayı amaçlıyoruz. Barınma sorununun yanında ticari faaliyetlerin ayağa kaldırılması konusunda önem veriyoruz. Yıkılan ve kullanılamaz hale gelen iş yerlerimize mobil çözümler geliştiriyoruz. Bu kapsamda 6 bin geçici iş yeri oluşturup esnaflarımızın kullanımına sunduk.

Şehirlerimizi inşa ve ihya çalışmalarımızı planlıyoruz. Deprem bölgesindeki işletmelerin 2023 borçlarını ve felakette hayatlarını kaybeden tüm işverenlerimizin borçlarını siliyoruz. Kalkınma ajanslarımızın tüm kaynaklarını afet bölgesindeki şehirlere aktarıyoruz. Bireysel ve KOBİ kredilerindeki ertelemelerinin yanında KGF desteklerine 100 Milyar TL daha ilave ettik. Esnaf ve sanatkarlarımıza 12 ay ödemesiz 60 ay vadeli ve yarısını da Hazine’nin ödeyeceği yüzde 7,5 faizli kredi veriyoruz. TYP çalışma programını bölgede 50 bin kişiye çıkartıyoruz.

Çocuklarımızın eğitimlerinin aksamaması için gayret gösteriyoruz. İllerin ve okul binalarının durumuna göre kademeli olarak eğitim ve öğretime başladık. Bu konuda planlama yapılmıştır ve devreye girecek okullarımız açılacaktır. Çiftçilerimizin üretime devam edebilmelerini temin edebilmek için destek ödemelerini peşin ödedik. Bugüne kadar 1 milyondan fazla depremzedeye hane başı 10 Bin TL destek verdik. Evleri kullanılamaz hale gelen depremzedelere 15 Bin TL destek ödemesi yapıyoruz. Kiraya çıkan depremzedelere 3 Bin TL ile 5 Bin TL kira yardımı veriyoruz. Yakınlarını kaybeden depremzedelere de 100 Bin TL destek veriyoruz." dedi.

İNŞA EDİLECEK YENİ KONUTLAR!

Konutların yeniden inşası hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Arama kurtarma çalışmalarını tamamladığımız, barınma ve gıda sorununu tamamladığımız, enkaz kaldırma çalışmalarında ilerleme kaydettiğimiz bir noktaya 4 hafta sonra geldik. Bir yandan da insanlarımızı yeni evlerine taşımak istiyoruz. Önümüzdeki 2 ayda 244 konut ve 74 Bin köy evinin inşaatına başlayacağız. 488 bin konut ve köy evi yaparak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Kamu binalarını da öncelik sırasına göre TOKİ eliyle yapacağız. Yeni yerleşim yerlerini 3-4 katı geçmeyecek şekilde 3+1 tipinde evler şeklinde tasarlıyoruz. Yıkılan binaların yerinde zemin uygunsa seyreltilmiş şekilde o bölgeleri ihya edeceğiz.

Bugüne kadar 1 milyon 180 bin insanımızı ev sahibi yapan TOKİ depremden alnının akıyla çıktı. TOKİ vasıtasıyla 500 bin konut ve 1 milyon arsa ile milletimizin huzuruna çıkmıştır. Deprem konutlarını da TOKİ vasıtasıyla yapacağız. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızı geri getiremeyiz ama geri kalan tüm kayıpları telafi etmekte kararlıyız." ifadelerini kullandı. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KARARI!

Kentsel dönüşüm hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimiz şahittir. kentsel dönüşüm projelerinin bir an önce tamamlanması için adeta yalvardım. Türkiye'nin ikinci dünya savaşı sonrası yaşadığı kontrolsüz köyden kente göç akını şehirleri felç etmiştir. Tek çözüm şehirlerimizi tekrar inşa etmektir. Kentsel dönüşüm projeleri ile bugüne kadar 3,3 milyon konut yeniledik. Biz 15 yıldır kentsel dönüşüm dedik ama muhalefet karşıyız dediler. Vatandaşları toplayıp mitingler yaptılar. Şimdi o vatandaşlar bizim önümüzü kesip gelip binalarımızı yapın diyorlar. O zaman bizim talebimize uysaydınız bugün güvenli evlerde oturuyor olacaktınız. Bay bay Kemal gidip mitingler yapıp denize nazır evler yapılacak diyor. Elbette yapılacak ama bunu biz kendimize yapmıyoruz, vatandaşımıza yapıyoruz. Şu anda 81 ilimizde 250 bin konutun yenilenmesi ve TOKİ'nin sosyal konut projelerinde 250 bin konutun inşası sürüyor. Fikirtepe'yi yaptırmadılar önümüzü kestiler ama şu anda yapılıyor. Son depremde yıkılan binaların yüzde 98'inin 2000 öncesi yapılıp binalar olması özel sektörün de bu konuda aşama gösterdiğini görüyoruz. İstanbul başta olmak üzere ülkemizde 6,5 milyon yapı acilen dönüşüme sokulmalıdır. Tüm vatandaşlarımıza eski ve riskli binalarını hemen kentsel dönüşüme sokması çağrısında bulunuyorum. İzmir Karabağlar'ın acilen dönüşmesi gerekiyor. Oranın belediyesi yapsın. Haydi bakalım ana muhalefet lideri belediye başkanına söyleyip yapsın ve biz de alkışlayalım. Aynı şey Ankara için de geçerli, İstanbul için geçerli belediyeler sizde yapın. Kentsel dönüşüm için uzun vadeli ve faiz destekli bir finans desteğini de ilerleyen günlerde hayata geçireceğiz." şeklinde konuştu. 

Açıklamalarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Risk ve afet konuları ile alakalı olarak bir Cumhurbaşkanlığı kurulu oluşturacağız. Afet yasasından afet yönetiminin kurumsal açıdan güçlendirilmesine kadar pek çalışmaya başladık. Türkiye'de topyekun bir adet uygulama bilinci oluşturacağız. 

Türkiye depremin yol açtığı sıkıntıları kısa sürede aşacaktır. Milletçe bugünleri daha büyük bir atılım vesilesi haline getirebileceğiz. Şehirlerimizi yeniden kurarken onlara ruh verip anlam katacağız. Tüm kamu binalarında ne olursa olsun sismik izolatörleri yaygınlaştıracağız. Bunu yapalım ki huzur bulalım. Deprem yıkıntıları altında hayatlarını kaybeden insanlarımızın emanetine ancak bu şekilde sahip çıkabiliriz. 

Türkiye'nin asıl felaketi olarak tanımlanan bu afetlerdeki yaralarını sarması için güçlü bir yönetime ihtiyacı vardır. Devletimiz ile beraber vatandaşımızın bekasını güvence altına almak, şehirlerimizi ve toplumumuzu afetlere karşı koruma bir siyasi istikrarın sonucudur. Bizim tek gündemimiz depremdir. Seçim süreci bu çabaları gölgeleme riski taşıyor. Türkiye'nin ihtiyacı deprem bölgesindeki yaraları sarmaktır. Bunun için de gündem sapmasına neden olacak seçim sürecini bir an önce geride bırakılması şarttır. Bunun için 14 Mayıs'ta seçimi yapacağız. Bizim seçim sürecinde gündemimiz yine deprem olacaktır. Ülkemizin bir kısmı yıkılmışken siyasi çekişmelerle bir seçim tartışması içerisine girmeyeceğiz. Deprem sürecinde duyduğumuz her şeyi not ettik. Deprem yaralarını sarana kadar bu notları tutmaya devam edeceğiz. Başka bir gündemle ve tartışmayla meşgul olmayacağız. Türkiye için hemen şimdi diyoruz. Ülkemizin her vilayeti için hemen şimdi diyoruz. İnşallah 10 Mart'ta alacağımız seçim kararını 11 Mart'ta yayınlayıp startı veriyoruz. Bu süreçte 6 Şubat'tan sonra ikametgahını değiştiren depremzedeler için de bir hak kaybına neden olmaması için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi de yayınlayacağız." dedi.