Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Milyon Suriyelinin Gönüllü Geri Dönüşünü Sağlayacak Dev Proje Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyon Suriyelinin ülkelerine dönüşünü sağlayacak proje hazırlığında olduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Milyon Suriyelinin Gönüllü Geri Dönüşünü Sağlayacak Dev Proje Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib’de AFAD koordinasyonunda inşa edilen briket evlerin anahtar teslim törenine video konferans yoluyla katıldı. Suriyelilere yönelik açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan insanların sebepsiz yere ülkelerini terk etmediklerini söyledi.

KİMSE VATANINI SEBEPSİZ TERKETMEZ

Suriyelilere yardımcı olmanın insanlık borcu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiç kimse vatanını, evini, ülkesini sebepsiz olarak terk etmez. Kimse keyfinden dolayı sonu belli olmayan bir maceraya atılmaz. Böyle bir zorunluluk karşısında kalanlara da sınır ve gönül kapılarımızı açmak, onlara her türlü desteği vermek bizim insanlık borcumuzdur. Hem medeniyetimiz hem de tarihimiz bize bunu öğütlüyor. Bugün bu vazifeyi eksiksiz yapmanın huzuru ile dünyanın karşısına çıkıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin sadece Suriye’de değil dünyanın farklı ülkelerinde destekleri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz hiç kimsenin inancına, diline, dinine, yaşam tarzına bakmadan yardıma koşuyoruz. Mazlumları ve mağdurları görmek bizi harekete geçirmeye yetiyor. Bu kapsamda Suriye dışında dünyanın pek çok yerinde yardım ve destek programları yürütüyoruz. Yıllardır Afrika’da ve Balkanlar’da dostlarımızın yanındayız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin yabancı ülkelere yaptığı yardımlara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçtiğimiz haftalarda Afganistan’a içinde 5 bin ton insani yardım malzemesi olan 10 farklı iyilik treni gönderdik. Ukrayna’da savaşın başladığı günden itibaren 100 tır insani yardım malzemesi ulaştırdık. Sıkıntı içerisinde olan Lübnan’a 3 iyilik gemisi ile yardımda bulunduk.” şeklinde konuştu.

1 MİLYON SURİYELİNİN GERİ DÖNÜŞÜ İÇİN YENİ PROJE

Türkiye’ye sığınanların ülkelerine dönmeleri için de çaba gösterdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “mazlum insanlara kapılarımızı açtığımız gibi onların evlerine dönüşleri için de gayret gösteriyoruz. 2016 yılından bugüne kadar Türkiye’nin oluşturduğu güvenli bölgelere 500 bin Suriyeli dönmüştür. Gönüllü geri dönüşleri projelerle destekliyoruz. İdlib’te yapılan briket evler bu projelerden birisidir. Şu anda ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizi gönüllü olarak geri dönüşlerini temin edecek bir projenin hazırlığı içerisindeyiz. Bu projeyi uluslararası sivil toplum kuruluşlarının destekleri ile hayata geçireceğiz. Azzez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Rasulayn başta olmak üzere 13 bölgedeki yerel meclislerle bu projeyi yürüteceğiz. Bu kapsamda konuttan okul ve hastaneye kadar günlük hayatın tüm ihtiyaçları ile tarımdan sanayiye kadar tüm ekonomik altyapı proje içerisinde yer alacaktır. Suriye’nin diğer kısımları için de ileride buna benzer çalışmalar yapıp gönüllü geri dönüşleri sağlayacağız.” dedi.

Emlak365.com