Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan G20 Zirvesi'nde dünyaya gıda krizi uyarıları!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Bali’de düzenlenen G20 Zirvesi’ne katıldı. Yoğun bir diplomasi trafiği olan Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede Gıda ve Enerji Güvenliği oturumuna da katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan G20 Zirvesi'nde dünyaya gıda krizi uyarıları!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Bali’de yapılan G20 Zirvesi’ne katılarak bazı ülkelerin liderleriyle temaslar kurdu. ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İtalya Başbakanı Meloni ile birebir görüşmeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından Gıda ve Enerji Güvenliği oturumuna katılıp bir konuşma yaparak dünyaya çeşitli uyarılarda bulundu

BİDEN İLE İKİLİ ZİRVE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında yapılan görüşmede iki ülke arasındaki meseleler ele alındı. ABD Başkanı Biden, İstanbul’daki terör saldırısı nedeniyle taziye mesajını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. Ayrıca bölgesel gelişmelere dair de fikir alışverişinde bulunan iki lider F-16 meselesinin çözümüne dair de görüşme yaptılar.

DÜNYAYA GIDA KRİZİ UYARILARI

G20 Zirvesi’nde gıda krizi ile alakalı bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2015 yılında G20 dönem başkanlığımız sırasında gıda güvenliğini önceliklerimizden birisi olarak gündeme almıştık. Çeşitli eylem planları hazırlamış ve imza altına almıştık. Aradan 7 yıl geçti ve o dönem aldığımız kararların ne kadar isabetli olduğunu bugün görüyoruz. Şu anda dünyada buğday, ayçiçeği yapı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de bir kriz yaşanması ihtimali bulunmaktadır. Buna bağlı olarak dünya gübre piyasası süratle istikrara kavuşturulmalıdır. Bunu sağlayamazsak önümüzdeki yıl bugün yaşanandan çok daha büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya kalacağız.” dedi.

Afrika’da kıtlık riski olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya beşten büyüktür şiarıyla Afrika’nın sesinin küresel veya bölgesel meselelerde yankı bulmasını önemsiyoruz. Türkiye olarak küresel gıda güvenliği için çok çaba gösterdik. Tarafların yapıcı yaklaşımıyla Birleşmiş Milletlerle beraber Karadeniz’de tesis ettiğimiz koridordan 10 milyon tonun üzerinde tahıl sevkiyatı yapıldı. İstanbul mutabakatı yaşanan savaşa rağmen tarafların uzlaşabildiğini gösterdi. İhraç edilen tahılın Afrika başta olmak üzere acil ihtiyaç duyulan az gelişmiş bölgelere ulaşması için hareket etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.