Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya, Ukrayna Savaşında Türkiye'nin Tutumu ve Montrö Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan devam eden Rusya Ukrayna Savaşı ve Montrö Sözleşmesi Boğazların kapatılması konusunda açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rusya, Ukrayna Savaşında Türkiye'nin Tutumu ve Montrö Açıklaması

Antalya Diplomasi Forumu gün içerisinde gerçekleştirildi. Forumda yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında tüm dünyaya seslenirken Rusya Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında savaşta Türkiye'nin tutumuna ilişkin de açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN RUSYA UKRAYNA SAVAŞI VE TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmış olduğu konuşmasının başında dünyada ekonomilerin büyüdüğünü, ülkelerin daha da zenginleştiğini ifade ederek bu duruma rağmen komşu ülkelerde çocukların öldüğünü söyledi. Açlığın koronavirüsten çok daha fazla can kaybına neden olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, çatışmaların yüzünden de milyonlarca insanın evini terkettiğini söyledi.

Bu tür olumsuzlukların yaşandığı son ülkenin Ukrayna olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz’deki komşularımızın savaş durumunu üzüntü ile karşılıyoruz, dedi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda ki tavrın devam ettiği vurgulanırken söndürülmeyen her yangının eninde sonunda bizi de etkileyeceğini söyleri. Erdoğan Suriye’de, Yemen’de, Afganistan’da, Irak’ta, Arakan’da bu gerçekle yüzleşildiğini de söyledi.

Erdoğan konuşmasının devamında Türkiye'nin tutumuna ilişkin de bilgi vererek "Temennimiz silahların bir an önce susmasıdır. Biz barışın dünyasını kurmaya mecburuz, savaşın değil. Ateşe benzin dökmenin faydası yok. Bölgemizde sulhu sükunun hakim kılınması için Montrö Sözleşmesi'nin ülkemize verdiği yetkilerin kullanılması dahil her türlü gayreti göstermeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Dünya 5'ten Büyüktür

Daha önce birçok uluslararası platformda dile getirdiği dünya 5'ten büyüktür ifadelerini yeniden kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan "BM üyesi 193 ülkenin kaderini 5 ülkenin insafına bırakan sistem adaletsizdir." dedi. Erdoğan son olarak 5 ülkenin çıkarı yerine tüm insanlığa hizmet edecek yeni bir sistem kurulmasının şart olduğunu söyledi.