Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika NATO Zirvesi değerlendirmesi!

Dün ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından NATO Zirvesi değerlendirmesi yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika NATO Zirvesi değerlendirmesi!

NATO Zirvesi hakkında merakla beklenen gelişme yaşandı! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan son açıklama ile birlikte NATO Zirvesi değerlendirildi.

SAVAŞ GEMİLERİNİN GEÇMESİN İZİN VERMEDİK!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan değerlendirmeler şu şekildeydi;

"Savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz. İlk günden itibaren Montrö Anlaşmasını uyguladık. Savaş gemilerinin geçmesine izin vermedik.

Yaptığımız görüşmeler neticesinde tahıl anlaşması uzatıldı. 33 bin tondan fazla tahıl dünya pazarına ulaştı. Sayın Zelenski'nin ülkemize yaptığı ziyarette Karadeniz girişiminin devamı için konuştuk. Zelenski bu girişimin devam etmesini istiyor. Sayın Putin'in de birkaç önerisi oldu.

Hep söylediğimiz gibi savaşın kazananı barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz. Zirvenin ilk oturumunda müttefiklerin savunulmasını istenen konuları ele aldık. Dayanışmayı bütün müttefikler içselleştirmelidir. Bazı müttefiklerimiz terör örgütü YPG ile kurdukları ilişki ittifaka zarar veriyor. Bunun makul bir açıklaması yoktur. Terörle mücadele konusunda halen bunları konuşuyor olmak düşündürücüdür. Terörle 'amasız ve amansız mücadele' bizim kırmızı çizgimizdir. Artık tüm müttefiklerimizden bu konuda kararlı ve net bir tavır bekliyoruz. NATO tarihinde ilk defa Genel Sekreter tarafından Terörizmle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağı duyuruldu.

Zirvenin ikinci oturumunda Asya Pasifik ortaklarımızla görüştük. Bu ülkelerle NATO ilişkilerinin nasıl geliştirebileceğini konuştuk. Asya Pasifik bölgesindeki ortaklarımızla siyasi diyaloglarımızın ve kapsamlı işbirliğimizin olması doğaldır.

Son oturumu ise yeni kurulan NATO Ukrayna formatı olarak düzenlendi. Şimdiye kadar hiçbir ülkenin ittifaka girmesini keyfi sebeple engellemedik. AB üyelik sürecimize yarım asırdan fazla süredir karşılaştığımız çifte standartlar herkesin malumudur. Ama biz hiç bunu yapmadık."

İSVEÇLE İŞBİRLİĞİ

"Finlandiya'nın üyeliği müttefiklik hukukunu içselleştiren ülkelere olan tavrımızı ortaya koyduk. İsveç'in NATO'ya katılımı gündemimizde yer aldı. NATO Genel Sekreteri ve İsveç Başbakanıyla bir araya geldik. İsveç'in sözlerini yerine getirme noktasını değerlendirdik. Yaptığımız ortak açıklamayla İsveç'in atacağı adımları tespit ettik. Üçlü mekanizmanın yanı sıra terörle mücadelede işbirliğini artıracağız. "