Deprem riski düşük denilmişti! Deprem uzmanı uyardı, o ilde 6,6 şiddetinde deprem olabilir!
Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye deprem gerçeğini bir defa daha acı bir şekilde hatırladı. Bu büyük felaketin sonrasında ise deprem uzmanları bundan sonra deprem meydana gelebilecek bölgelere dair değerlendirmeler yapmaya başladılar. İstanbul deprem beklenen bir merkez olarak öne çıksa da Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş depreme karşı güvenli olduğu belirtilen Karadeniz için aykırı bir açıklama yaparak deprem riskinin aslında yüksek olduğunu söyledi.
KARADENİZ İÇİN DEPREM UYARISI!
Karadeniz fayına dikkat çeken Prof. Dr. Osman Bektaş, “Bartın’da 1968 yılında 6,6 şiddetinde bir deprem meydana gelmişti. 2019 yılında yayınlanan Trabzon ve Rize’nin deprem tehlikesi hem yerel yönetimler hem de toplum tarafından göz ardı ediliyor. 1996 ve 2019 yıllarında yayınlanan deprem tehlike haritaları arasında fark var. Bu yeni haritada Trabzon’un deprem riski 2 kat, Rize’nin deprem riski 3 kat artmış. Bu fark da 23 yıl yenilenmeyen deprem tehlike haritasından kaynaklanıyor. Bu 23 yıl içerisinde Trabzon ve Rize’de inşa edilen tüm yapılar bugünkü deprem yönetmeliğine aykırıdır ve deprem riski altındadır.” dedi.
Karadeniz’de deprem olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Osman Bektaş, “Karadeniz sahiline paralel giden bir Karadeniz fayı var. Bu fay hattı 1968 yılında 6,6 şiddetinde deprem üretti ve o tarihte Bartın’ı yıktı. Bu deprem olunca o zaman Bartın’ı birinci derece deprem bölgesi ilan ettiler. Karadeniz fayının yıkmadığı Trabzon ve Rize ise dördüncü derece deprem bölgesinde yer aldı. Bu çok büyük bir yanlışlıktır. Bartın hangi fay hattı üzerindeyse Trabzon ve Rize de aynı fay hattı üzerindedir ve deprem riskleri aynı derecededir. 23 yıl sonra bu yanlışlıktan dönüldü. 2019 yılındaki haritada bu saydığımız illerin deprem riskleri eşitlendi.” ifadelerini kullandı.
TRABZON'DA 6,6 ŞİDDETİNDE DEPREM OLACAK TAHMİNİ!
Trabzon’da deprem olabileceğini açıklayan Prof. Dr. Osman Bektaş, “Deprem tehlike haritaları bize depremin nerede ve ne zaman olacağını göstermezler. Biz şu anda İstanbul’da deprem olmasını beklerken her an Trabzon’da deprem ile karşılaşabiliriz. Sonuç olarak depremin ne zaman ve nerede olacağını bilebilecek bir teknik donanıma insanoğlu erişemedi. Tarih ve zaman açısından tahmin yapabiliriz. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde Trabzon’da yüzde 90 olasılıkla 6,6 şiddetinde bir deprem meydana gelecektir. Yüzde 10 olasılıkla bu depremin şiddeti çok daha fazla olabilir. Ancak bu bahsettiğimiz 6,6 şiddeti sağlam zemin için geçerlidir. Zemini sağlam olmayan yerler bu depremi çok daha şiddetli hissedeceklerdir.” ifadelerini kullandı.
Not: Burada yer alan deprem öngörüleri görüşleri haberleştirilen uzmana aittir. Depremin önceden tespit edilebilmesi mümkün değildir.