Deprem uzmanından İstanbul için büyük deprem uyarısı! Hangi ilçeler, nasıl etkilenecek?

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür uzun bir zamandır olması beklenen İstanbul depremine dair değerlendirmelerde bulundu. Depremin şiddet aralığını veren Naci Görür çok kritik uyarılarda bulundu.
Deprem uzmanından İstanbul için büyük deprem uyarısı! Hangi ilçeler, nasıl etkilenecek?

İstanbul’da beklenen olası depreme dair değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’da minimum 7.2 ve maksimum 7.6 şiddetinde bir deprem olacaktır. Bu deprem daha çok Avrupa yakasında kıyı kesimlerinde hissedilecektir. Böyle bir depremde İstanbul’da 50 bin bina çeşitli derecelerde tahrip olacaktır. Bundan dolayı acilen depreme hazırlıklı olmalıyız.” dedi.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ AÇIKLAMASI

Depremler ile alakalı olarak uyarılar yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “1967 yılında Adapazarı depreminden sonra bilim adamları Kocaeli mıntıkasında 7’den büyük deprem olma ihtimalinin çok fazla olduğunu söylediler. Elbette bu uyarı dikkate alınmadı. 1999 depremi için uyarı 1997’de verildi. Sonuç olarak 20 binden fazla insanımızı kaybettik. İstanbul için yaptığımız uyarı halen daha devam ediyor. 1999’dan sonra İstanbul’un büyük depreminin 30 sene içinde olma olasılığı yüzde 64 olarak ölçüldü. O günden bugüne 23 sene geçti ve biz bu işin son evresine girdik.” ifadelerini kullandı.

9 ŞİDDETİNDE ETKİ YAPAR

Olası İstanbul depremine dair teknik bilgiler veren Prof. Dr. Naci Görür, “Bizim yaptığımız çalışmalara göre Marmara’nın altında bulunan Kuzey Anadolu Fayı’nın bir bölümü olan fay hattı kırıldığı takdirde en az 7.2 şiddetinde ve en fazla 7.6 şiddetinde deprem üretecek. Bu çok ciddi ve büyük bir depremdir. Bu depremin olması halinde İstanbul’un Marmara kıyılarına yakın olan yerleri en az 9 şiddetinde, kıyılardan uzaklaştıkça da 8 şiddetinde deprem olmuş gibi hasar görür.” şeklinde konuştu.

DEPREMDEN EN ÇOK HANGİ İLÇELER ETKİLENECEK?

İstanbul’da depremin en çok etkileyeceği bölgeleri de açıklayan Prof. Dr. Naci Görür, “Avrupa yakası zemininden dolayı daha fazla hasar görecektir. Haliç’ten Marmara kıyılarından Silivri’ye kadar olan bölgede Avcılar, Zeytinburnu, Tarihi Yarımada da dahil Büyükçekmece ve Küçükçekmece’de çok büyük yıkımlar meydana gelir. İstanbul’un bu depreme hazırlanması gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile hükümet işbirliği yaparak ve başka hiçbir ciddi projeye para harcamayarak hızlı bir şekilde İstanbul’u depreme hazırlamalıdırlar.” dedi.

EN AZ 320 BİN KİŞİ ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYYA KALACAK!

İstanbul’da olası depremin sonucunun bedelinin çok ağır olacağını söyleyen Naci Görür, “Tahrip olacak bina sayısı 50 bin olarak değerlendiriliyor. Biz yine en iyimserini düşünelim. 10 bin binada ölümlü vakaların olduğunu varsayalım. Geriye kalan 40 bin binada kimse ölmüyor. Kalan 10 bin binayı 4 kat ve çift daire olarak varsayarsak 80 bin daire yapar. Her dairede de 4 kişinin yaşadığını düşünürsek 320 bin insan yapar. Küçük çaplı bir şehrin toplam nüfusu kadar insanımız depremde ölümle karşı karşıya kalacaktır.” ifadelerini kullandı.