Depremde yıkılan evden numune alınmıştı! Sonuçlar çıktı

Diyarbakır'da yıkılan Yoldaş apartmanındaki arama kurtarma çalışmalarının sona ermesi sonrasında oradan alınan numunelerin laboratuvarda araştırılması sonrasında sonuçlar açıklandı.
Depremde yıkılan evden numune alınmıştı! Sonuçlar çıktı

Depremde yıkılan evden numune alınmıştı! Sonuçlar çıktı: Türkiye'nin 10 ilini etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Diyarbakır'da yıkılan bir binadan numuneler alınmıştı. Bu numuneler üzerinde yapılan ilk araştırmalar sonucunda çimento miktarının çok düşük olduğu tespit edildi. Diyarbakır'da depremde yıkılan Yoldaş Apartmanından alınan numunelerin Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümünde test edildi. Bu araştırmalar sonucunda Dr. Öğretim Üyesi Sedat Savaş açıklama yaptı. Savaş 'Çamurlu malzeme elenmeden dere yatağından getirilmiş. Çimento miktarı çok düşük, burada doğru dürüst kolon-kiriş kalmamış. 2-3 tane sağlam olanı zorla bulduk' şeklinde konuştu. 

2/3 TANE SAĞLAM ZORLA BULDUK

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve üst üste iki kez meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremlerden hemen sonra kurtarma çalışmaları da başlatıldı. Kurtarma çalışması sona eren bazı binalardan numuneler alınarak araştırmalara başlandı. Dr. Öğretim Üyesi Sedat Savaş yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan sonuçları bildirdi. Diyarbakır'daki 6 binadan delillerin toplanmasına yardım ettiğini belirten Savaş bu delillerin laboratuvarda gerekli deneylerin yapılarak sonuçlarının analiz edildiğini söyledi ve ekledi;

"Yoldaş Apartmanı'nın projesi yok, 10 katlı bina. Buradan numune alırken 4-5 kere zorla aldık. İçerisinde çamur var. Tahminimce 90'larda yapılmış bir bina ama yüksek katlı yapılmış. Deprem bölgesinde bu kadarına müsaade edilmez, hem de çamurlu malzeme elenmeden dere yatağından getirilmiş.

Çimento miktarı çok düşük. Çevre Şehircilikten arkadaşa deneylerin bir tanesini yaptırdık, basınç mukavemeti 3-4 Megapascal (MPa) çıktı. Şu anki deprem yönetmeliğinde 35 Megapascal istiyor. Çok kötü şartlarda dökülmüş betonlar ama bunlar projesiz yapılar.

Bağlar'da bu tip bina çok fazladır. Çoğu insan da bu binalarda yaşıyor. Bunlara önlem alınması lazım, burada doğru dürüst kolon-kiriş kalmamış. 2-3 tane sağlam olanı zorla bulduk. Deprem bölgesindeyiz bunu kabullenmişiz. Ona göre vatandaşlar aldığı, alacağı ve oturduğu evin raporunu alsın" şeklinde ifadelere yer verdi.